OSIGURATI DA SE OVAKVA PANDEMIJA NIKADA NE PONOVI! SAD traže da WHO odmah počne istragu o izvoru korona virusa

Sjedinjene Američke Države pozvale su Svjetsku zdravstvenu organizaciju (WHO) da odmah počne raditi na istrazi o izvoru novog korona virusa, kao i o vlastitom odgovoru na pandemiju.

WHO123456.jpg

“Kao što je predsjednik SAD-a Donald Tramp jasno stavio do znanja u svojem pismu glavnom direktoru WHO-a Tedrosu [Adhanomu Ghebreyesusu] 18. svibnja, nema vremena za gubljenje za početak reformi koje su potrebne kako bismo osigurali da se ovakva pandemija nikada ne ponovi”, naveo je pomoćnik američkog ministra zdravstva, admiral Brett Giroir, u pisanom priopćenju za Izvršni odbor WHO-a.

Dodao je da bi tijekom neovisnog, sveobuhvatnog pregleda globalnog odgovora na korona virus, koji je predvodio WHO, trebalo tragati za “kompletnim i transparentnim razumijevanjem izvora, vremenskog okvira događaja i procesa donošenja odluka WHO-a u odgovoru na pandemiju COVID-a 19”.

Mogućnost sudjelovanja Tajvana

Giroir je dodao da se, kada se nastavi zasjedanje skupštine WHO-a najesen, ta organizacija Ujedinjenih naroda mora pozabaviti pitanjem ishoda procesa pregleda, reformi za jačanje WHO-a, “uključujući mogućnost Tajvana da sudjeluje kao promatrač”, prenosi Reuters.

Glavni direktor WHO-a ranije u petak rekao je da je ta organizacija, otkad se pojavio novi korona virus, radila non-stop na koordinaciji globalnog odgovora, obavještavajući 194 država članica o njegovoj evoluciji i pružajući tehničke savjete.

SAD optužuju kineske vlasti da su kasno obavijestile svijet o bolesti te da su sakrile informacije o opsegu epidemije. Američki državni tajnik Mike Pompeo smatra da je Peking, navodno, sakrio da je zaraza krenula nakon incidenta u jednom laboratoriju u Wuhanu.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj