UPRAVLJAT ĆE RADOM 17 RAZLIČITIH OBAVJEŠTAJNIH AGENCIJA! Američki Senat podržao Trampovog kandidata za čelnika obavještajne zajednice!

Senat SAD-a podržao je u četvrtak kongresnika Johna Ratcliffa kao kandidata za novog čelnika američke obavještajne zajednice, što je pobjeda predsjednika Donalda Trampa u drugom pokušaju da imenuje tog konzervativnog republikanca na važnu poziciju.

dffdfd

Kandidaturu Ratcliffa, koji je poznat po svojoj odanosti Trampu, Senat je podupro sa 49 glasova za i 44 protiv. Reuters primjećuje kako je glasanje u Senatu prošlo striktno po stranačkim linijama pri čemu su svi demokrati glasali protiv, a svi republikanci za Trampova kandidata.

Nakon ovog glasanja Ratcliffe je postao prvi kandidat nakon augusta 2019. za poziciju ravnatelja obavještajne službe s potporom u Senatu.

Ratcliffe bi na novu dužnost trebao biti postavljen u razdoblju kada se SAD suočava sa širokim rasponom sigurnosnih prijetnji uključujući tu pandemiju koronavirusa, oštro natjecanje s Kinom i sve izraženija upozorenja da se Rusija kani umiješati u ovogodišnje američke predsjedničke izbore.

Tramp je po prvi puta u julu najavio kako bi želio vidjeti Ratcliffea na poziciji uspostavljenoj 2004. godine sa zadaćom upravljanja radom 17 različitih obavještajnih agencija na način koji je bolje koordiniran nego što je to bio slučaj do napada 11. septembra 2001. godine.

No tada je Ratcliffova kandidatura povučena nakon samo pet dana jer su demokrati kao i republikanci doveli u pitanje njegove kvalifikacije kao i to što je u životopisu precijenio ulogu koju je imao u progonu osoba osumnjičenih za terorizam kada je u Teksasu obnašao dužnost državnog odvjetnika.

Ratcliffe je bio najmlađi član kongresnog Obavještajnog odbora sa tek šestomjesečnim stažom u tom tijelu kada ga je predsjednik Tramp prvi put istaknuo kako svog kandidata za poziciju čelnika obavještajne zajednice SAD-a.

Demokrati su na stajalištu kako je Ratcliffe isuviše pristran i stoga nije u stanju jamčiti da obavještajne agencije neće biti pod političkim utjecajima dok su iz Republikanske stranke poručili kako u njega imaju povjerenje.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj