KONZERVATIVNI ZASTUPNICI DOVELI U PITANJE OPSTANAK VLADE: Boris Johnson primoran smanjiti na nulu udio Huaweija u britanskim 5G mrežama!

Britanski premijer Boris Johnson primoran je uvažiti zahtjeve ‘konzervativnih pobunjenika’ koji su se suprotstavili prisustvu Huaweija u 5G mrežama te zbog toga planira smanjenje učešća kineske kompanije u ovom poslu na nulu do 2023. godine.

EWEW

Iako se Johnson može pohvaliti snažnom većinom, sada se procjenjuje da je broj konzervativnih zastupnika voljnih da se pobune oko tog pitanja porastao na 50 – u teoriji dovoljno da obori vladu – budući da se antikinesko raspoloženje pojačava u svjetlu koronavirusne krize.

Pored toga, ovaj će potez oduševiti Bijelu kuću koja vodi bespoštednu kampanju protiv Huaweija, ali vjerovatno će izazvati neprijateljsku reakciju Pekinga, koji je vjerovao da je Velika Britanija do sada bila otvorena za ulaganja, piše Guardian.

Prvobitni plan potpisan je još u januaru, uz podršku britanskih obavještajnih agencija. Ustvrdili su da ne postoji rizik da se Huaweijeva oprema može iskoristiti za masovni nadzor. Ali, politička zabrinutosti zbog kineske kompanije ostala je. Pobunjenici su pokrenuli glasanje o nepovezanom zakonu o telekomunikacijama početkom marta, a 38 konzervativnih zastupnika glasalo je s opozicijom nakon što je Johnson odbio smanjiti tržišni udio Huaweija na nulu.

U to vrijeme to nije bilo dovoljno za poraz vlade, ali izvori bliski pobunjenicima rekli su da je sve veći broj zastupnika sada spreman glasati protiv vlade, u znak eskalacije geopolitičke napetosti s Kinom.

Kako se koronavirusna kriza pogoršavala, Kina je optužena da nije bila transparentna u ranim fazama bolesti . Napetost je također dodatno porasla jer je Peking nedavno zaprijetio da će Hong Kongu nametnuti novi zakon o nacionalnoj sigurnosti.

Britanska vlada također žele smanjiti ekonomsku ovisnost Velike Britanije od Kine u osnovnim djelatnostima u svjetlu krize i počeli su izrađivati ​​„Projektnu odbranu“ čiji je cilj jačanje britanske samodostatnosti u strateškim medicinskim i tehnološkim sektorima – nakon upozorenja obavještajnih agencija da Velika Britanija treba preispitati svoj odnos sa Kinom.

Downing Street je odbio komentirati cijelu situaciju, iako su izvori rekli kako su izvještaji o Johnsonovom planu tačni. Sinoć je jedan od vođa pobunjenika, sir Iain Duncan Smith, pozdravio promjenu kursa. “Ovo je jako dobra vijest i nadam se i vjerujem da će to biti početak potpune i temeljite revizije naše opasne ovisnosti o Kini.”

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj