PREDSJEDNIK TRAMP PONOVO KAZNIO PEKING! Na crnu listu stavljene 33 kineske kompanije i institucije koje učestvuju u progonu muslimana ili su povezane sa kineskom vojskom!

Sjedinjene Američke Države priopćile su u petak da će dodati 33 kineske firme i institucije na ekonomsku crnu listu jer pomažu Pekingu da špijunira manjinsko ujgursko stanovništvo ili su povezane s oružjem za masovno uništenje i kineskom vojskom.

trump-china1234.jpg

Potez američkog ministarstva trgovine dio je napora Trampove administracije da zaustavi kompanije čija roba može podržati kineske vojne aktivnosti i kazniti Peking zbog postupanja sa muslimanskim manjinama. Nove sankcije dolaze nakon što su čelnici Komunističke partije u Pekingu u petak otkrili detalje plana o nametanju zakona o nacionalnoj sigurnosti Hong Kongu.

Sedam kompanija i dvije institucije optužene su za “saučesništvo u kršenju ljudskih prava i zlostavljanje u sklopu kineske kampanje represije, masovnog pritvaranja, prisilnog rada i nadzora visokom tehnologijom nad Ujgurima” i drugim građanima, navodi se u saopćenju američkog Ministarstva trgovine, piše Reuters.

24 druge kompanije, vladine institucije i komercijalne organizacije dodane su zbog podrške nabavci predmeta koje će koristiti kineska vojska, navedeno je u drugom saopćenju. Kompanije na crnoj listi usredotočene su na umjetnu inteligenciju i prepoznavanje lica.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj