SUTRA JE RAMAZANSKI BAJRAM! Čestitke muslimanima uputili vjerski službenici i brojni zvaničnici

Vjerski službenici i brojni politički zvaničnici uputili su čestitke muslimanima u BiH i dijaspori povodom nastupajućeg Ramazanskog Bajrama.

fdfdrtrdfdf

Kavazović: Nadamo se da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović uputio je danas vjernicima bajramsku čestitku-poruku povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama.

“Sutra ćemo, ako Bog da, klanjati bajram-namaz u našim džamijama i musalama. Molim vas da se pridržavate posebnih mjera samozaštite i instrukcija nadležnih. 

Drugog dana Bajrama je Dan šehida. Posjetimo naše šehitluke. Neka nam ta mjesta budu podsjetnik na žrtvu naših najboljih sinova i kćeri i primjer kako se odnosi prema svojim vrijednostima, kako se za njih bori i kako se ta borba ne prepušta drugome.Niko neće našu borbu voditi za nas i niko nam neće naše probleme rješavati. Valja nam biti ustrajnim u danima koji su pred nama kao što smo bili ustrajni u obavljanju ramazanskih obreda. 

Danas su naše dove i molitve sa onima koji su bolesni, koji su izgubili svoje voljene ili su na bilo koji drugi način pogođeni zbog pandemije koja je zadesila svijet. 

Ipak, nadamo se da će bajramski dani unijeti radost u našu svakodnevnicu i da će biti početak oporavka naše zemlje i svijeta. Nadamo se da će nada i ljubav nadvladati strah i mržnju koja je pokušala naći put do nas i u ovim blagoslovljenjim danima. 

Zato vas pozivam da radost Bajrama podijelite sa svojim bližnjim, porodicom, prijeteljima i komšijama. 

Bajram čestitam našoj braći u Sandžaku i Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Kosovu, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji, te bošnjačkoj dijaspori i svim muslimanima i muslimankama u svijetu”, kazao je Kavazović.

Radončić čestitao Bajram

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić uputio je bajramsku čestitku uposlenicima Ministarstva i sigurnosnih agencija u BiH te svim građanima islamske vjere u Bosni i Hercegovini.  

– Nakon ramazana – mjeseca dobročinstva, milosti i oprosta, s velikom radošću dočekujemo Bajram, koji tradicionalno jača porodične i prijateljske veze. Živimo u vremenu velikih zdravstvenih i socijalnih izazova, zbog čega su iznimno važne poruke i simbolika koje nosi ovaj veliki praznik. U skladu s tim, želim da nastavimo pomagati onima kojima je naša pomoć potrebna, jačanje povjerenja i dobročinstva – navodi se u Radončićevoj čestitki.

Zvizdić: Okrenimo se izgradnji međusobnog povjerenja i solidarnosti

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH dr. Denis Zvizdić uputio je, povodom Ramazanskog bajrama, čestitku svim vjernicima u BiH i dijaspori.

– Upućujem vam iskrene čestitke povodom nastupajućeg Ramazanskog bajrama, sa željom da ga provedete u zdravlju i miru.

U ovim teškim vremenima izazvanim pandemijom koronavirusa, Bajram je prilika da radost podijelite sa svojim porodicama, rodbinom i komšijama. Okrenimo se izgradnji međusobnog povjerenja i solidarnosti i svojim dobrim djelima doprinesimo međusobnom zbližavanju, toleranciji i napretku.

Bajram šerif mubarek olsun – piše u čestitki zamjenika predsjedavajućeg Predstavničkog doma PSBiH Denisa Zvizdića.

Bajramska čestitka kardinala Puljića

Vrhbosanski nadbiskup kardinal Vinko Puljić uputio je u četvrtak, 21. maja čestitku u povodu Ramazanskog bajrama.

“Želim i od Boga molim, da nas život vjere osposobi na izgradnju mira, zajedničkog poštivanja i razumijevanja, te nastojanja oko suradnje za opće dobro svih naroda i svake osobe u ovoj Bosni i Hercegovini.

U ovim vremenima, kada se tako malo vrednuje ono što je duhovno kao i moralne vrijednosti, živo se nadam da će naša suradnja i zajednička nastojanja unijeti u ovo društvo vrednote duha i srca, te ga tako iznutra pokušavati ozdravljati.

Dok Vam želim od Boga dobro zdravlje i radosnu vjeru te dobro međusobno razumijevanje iskreno Vas pozdravljam“, napisao je u čestitki kardinal Puljić.

Čović čestitao Ramazanski bajram

– Reisu-l-ulemi Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinu ef. Kavazoviću i svim pripadnicima islamske vjere u Bosni i Hercegovini upućujem najiskrenije čestitke u prigodi Ramazanskog bajrama.

Neka vam blagdanski dani prođu u radosnom vjerničkom i obiteljskom okružju, u dobrom zdravlju i duhovnom blagostanju.

Želim da i ovaj Bajram provedete u ozračju mira, ljubavi i tolerancije.Neka vam je plemenit i uzvišen predstojeći Bajram – navodi se u čestitki predsjedavajućeg Doma naroda PSBiH Dragana Čovića.

Cvijanović: Bajram podsticaj za međusobno poštovanje i razumijevanje

Predsjednica bh. entiteta Republike Srpske Željka Cvijanović, povodom Ramazanskog bajrama, uputila je čestitku reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću, muftiji banjalučkom Nusretu ef. Abdibegoviću i svim pripadnicima islamske vjere u BiH.

Izrazila je želju da praznične dane provedu u zdravlju, sreći i blagostanju, zajedno sa najbližim članovima svoje porodice.

Neka ovaj veliki praznik bude podsticaj za međusobno poštovanje, razumijevanje i uvažavanje različitosti, a u svaki dom unese mir, radost i slogu – navodi se u čestitki entitetske predsjednice.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Danas cvijeće najljepše miriše, danas svijet u sreći diše, nestaju nam grijesi nestaju nam boli, jer dragi ALLAH iskreno nas voli..BAJRAM ŠERIF MUBAREK OLSUN

    Iz tvog lica sija dobrota, ostani takav do kraja života, na Allahovom putu nemoj stati, uživaj Bajramske blagodati!

    Dok tekbir u daljini odjekuje – duša željno ovaj blagi dan očekuje – da glas mujezina sa minareta tebi selam prenese – nek ti BAJRAM SREĆU DONESE

    Reply

Komentiraj