DRAMATIČNO U HONG KONGU: Okršaj policije i demonstranata, letio suzavac, veliki broj uhapšenih

Policija Hong Konga upotrijebila je suzavac protiv antivladinih demonstranata nakon što ih se više hiljada okupilo na ulicama protestujući zbog plana Pekinga da direktno nametne zakone o nacionalnoj bezbjednosti u ovom gradu.

Protest u Hong Kongu
Protest u Hong Kongu

Hiljade demonstranata marširalo je centrom grada. Policija navodi da je 120 uhapšeno. Skoro 200 političkih zvaničnika iz cijelog svijeta osudilili su plan Pekinga u vezi sa novim zakonom o bezbjednosti u Hong Kongu.

Potpisnici iz Evrope, Azije, Sjeverne Amerike i Australije rekli su da se radi o sveopštem napadu na autonomiju grada, vladavinu prava i osnovne slobode.

Oni tvrde da Kina želi da usvoji zakon koji će “zabraniti izdaju, secesiju, odvajanje i subverziju” na teritoriji Hong Konga. Kina je odbacila kritike.

Početkom sedmice, američki državni sekretar Majkl Pompeo osudio je taj plan koji je opisao kao gušenje sloboda grada. Britanija, Australija i Kanada su, takođe, izrazile duboku zabrinutost.

Vlasti Hong Konga u potpunosti su podržale zakon ističući da on neće uticati na fundamentalne slobode.

Kinesko Ministarstvo spoljnih poslova odbacilo je strahovanja da će to nanijeti štetu stranim investicijama i osudilo je “uplitanje stranih zemalja”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj