RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina administracija zloupotrijebila obavještajne službe za pokušaj svrgavanja izabranog predsjednika Donalda Trampa?!

Sjedinjene Američke Države potresa jedna od najvećih obavještajnih afera u njihovoj historiji, a predsjednik Donald Tramp dao joj je naziv ‘Obamagate’. Radi se o pokušaju podmetanja afere o navodnom ‘dosluhu sa Rusima’ bivšem Trampovom savjetniku za nacionalnu sigurnost Michaelu Flynnu od strane američkih obavještajnih službi , kako bi se na taj način svrgnuo izabrani predsjednik SAD-a Donald Tramp. Međutim, ništa manje šokantna nije činjenica da su visoki zvaničnici Obamine administracije učestvovali u zavjeri, navode američki mediji.

TRAMP-FLYNN

Ministarstvo pravde SAD-a početkom maja odustalo je od slučaja protiv bivšeg Trampovog savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, u zapanjujućem razvoju događaja nakon što su objavljeni interni memorandumi koji postavljaju ozbiljna pitanja o prirodi istrage koja je dovela do toga da Flynn 2017. prizna FBI-u krivicu za navodne laži o svojim kontaktima.

Progon bez osnova

Dokumenti koje je početkom maja otpečatilo Ministarstva pravosuđa otkrili su da su agenti razgovarali o svojim motivima za intervju s Flynnom o navodnom ruskom utjecaju, postavljajući pitanje žele li da ga „natjeraju da laže“, pa da poslije bude otpušten ili procesuiran ili će ga “navesti da prizna krivicu”. Flynnovi saveznici vodeći se tim otkrićima tvrde da mu je u osnovi postavljena zamka za laž. U tom intervjuu Flynn nije priznao navodne prijestupe i umjesto toga je optužen da je lagao o svojim kontaktima s tadašnjim ruskim ambasadorom – za šta je priznao krivnju.

U sudskim dokumentima Ministarstvo pravosuđa reklo je da se nakon pregleda novootkrivenih informacija i drugog materijala složilo sa Flynnovim odvjetnicima da se njegovo ispitivanje 24. januara 2017. od strane FBI-a nikad nije trebalo desiti jer on nije imao neprimjerene kontakte s Rusima. Ispitivanje je provedeno “bez ikakvog legitimnog istražnog osnova”.

Podsjećamo, ispitivanje i prisluškivani razgovori savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna bili su inspiracija za stotine verzija teorija zavjere lansiranih iz Demokratske partije o navodnim vezama američkog predsjednika sa Moskvom, odnosno o ‘ruskoj intervenciji’ koja je navodno doprinijela da Tramp pobijedi na izborima. Njegov iskaz smatran je ključnom stavkom iz istrage Roberta Muellera o Trumpovoj kampanji i navodnoj ‘ruskoj pomoći’.

Na koncu se ispostavilo da je izborni štab Hillary Clinton sarađivao sa ruskom obavještajnom službom u širenju diskreditirajućih glasina na račun tadašnjeg predsjedničkog kandidata Donalda Trampa, a da je Trampov prethodnik u Bijeloj kući, Barack Obama koristio alate obavještajnih službi kako bi ga diskreditovao i po mogućnosti onemogućio da preuzme predsjedničku funkciju, tako što mu je najbližim saradnicima konstruirao afere o navodnoj povezanosti sa Rusima, nakon što je Tramp već pobijedio na izborima.

Vršilac dužnosti direktora Nacionalne obavještajne službe Richard Grenell je najvišim republikanskim senatorima sredinom maja poslao popis bivših visokih dužnosnika Obamine administracije koji su bili uključeni u napore za diskreditaciju bivšeg savjetnika za nacionalnu sigurnost Michaela Flynna, a spisak uključuje i trenutnog najvjerovatnijeg Trampovog protukandidata na predsjedničkim izborima u novembru Joea Bidena.

Obamina administracija umiješana u slučaj?

Popis koji je pribavio POLITICO uključuje i visoke dužnosnike poput bivšeg direktora nacionalne obavještajne službe Jamesa Clapera, bivšeg direktora FBI-a Jamesa Comeyja, bivšeg direktora CIA-e Johna Brenana i tadašnjeg šefa Obaminog ureda Denisa McDonougha. Na popisu je ukupno trideset devet osoba, od službenika Bijele kuće do diplomata i službenika Ministarstva financija, koji su tražili da budu upoznati sa detaljima istrage dok je trajala tranzicija, odnosno preuzimanje Bijele kuće od strane nove Trampove administracije.

U popratnom dokumentu Grenellu, koji je potpisao ravnatelj Agencije za nacionalnu sigurnost Paul Nakasone, primjećuje se da je svaka osoba bila “ovlašteni primatelj” informacija i da je uklanjanje zaštite identiteta sa prisluškivanih Flynnovih razgovora odobreno uobičajenim protokolom agencije.

Popis imena koji je dostavio Grenell republikanskim senatorima otkriva da je tadadašnja Veleposlanica UN-a pri Ujedinjenim narodima Samantha Power sedam puta od 30. novembra 2016. do 11. januara 2017. podnijela zahtjev za uklanjanje oznake tajnosti sa prisluškivanih razgovora zvaničnika Trampove kampanje i tranzicione administracije. Popis je otkrio otkrio da je direktor Nacionalne sigurnosne agencije James Clapper podnio tri takva zahtjeva od 2. decembra 2016. do 7. januara 2017 te da je tadašnji šef CIA-e John Brennan podnio dva takva zahtjeva, jedan 14. decembra i jedan 15. decembra 2016. Direktor FBI-a James Comey je također podnio zahtjev 15. decembra 2016. , a šef Obaminog ureda Denis McDonough je 5. siječnja 2017. uputio svoj zahtjev zahtjev. Konačno 12. januara 2017. zahtjev sličnog sadržaja podnio je i tadašnji potpredsjednik SAD-a Joe Biden.

McDonough je zatražio informacije isti dan kada se održao i sporni sastanak u Ovalnom uredu na kojem je raspravljano o praćenje razvoja ‘slučaja Flynn’. Na sastanku su bili Obama, Biden, Clapper, Brennan, Comey, tadašnja savjetnica za nacionalnu sigurnost Susan Rice i tadašnja zamjenica glavnog tužitelja Sally Yates.

Na tom susretu Sally Yates je prvi put čula za Flynnove razgovore s tadašnjim ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom, navodi se u bilješkama iz njezinog razgovora sa specijalnim odvjetnikom koji je objavljen prošle sedmice. Yates je u svom intervjuu naznačila da je Obama znao za Flynnove presretnute telefonske razgovore s Kisljakom još u decembru 2016. godine, tokom razdoblja predsjedničke tranzicije.

Nakon brifinga, Obama je zamolio Yatesovu i Comeya da “ostanu”, te je rekao da je “saznao za informacije o Flynnu” i razgovoru s ruskim veleposlanikom o sankcijama. Obama je “precizirao da ne želi nikakve dodatne informacije o tom pitanju, ali traži informaciju treba li Bijela kuća Flynna tretirati drugačije, s obzirom na te informacije.”

Taj se sastanak Ovalnog ureda poklapa s e-porukom koju je Rice – 20. januara 2017., dana kad je predsjednik Tramp položio zakletvu – poslala sebi dokumentujući Obamine smjernice, očito sa istog sastanka, o tome kako policijska tijela trebaju istražiti rusko uplitanje u predsjedničku utrku 2016. godine.

Predsjednik Obama započeo je razgovor naglašavajući svoju stalnu posvećenost osiguravanju da obavještajne i policijske zajednice upravljaju svim aspektima ovog pitanja“, napisala je Rice u e-mailu. „Predsjednik je naglasio da ne traži, inicira ili zahtjeva bilo šta iz perspektive provedbe zakona. Ponovio je da naš tim za provođenje zakona treba postupiti po Ustavu. ” Rice je napisala da je Obama rekao, “da želi biti siguran da, dok radimo s dolazećim Trampovim timom, možemo utvrditi postoji li neki razlog da ne možemo u potpunosti s njima dijeliti informacije s obzirom na Rusiju.

Subverzivno djelovanje FBI-a

Sinoć je politički analitičar Fox Newsa Gregg Jarrett u razgovoru sa Joeom Digenovom, Johnom Solomonom i Robertom Rayom razotkrio kriminalnu pozadinu cijelog slučaja. Jarrett je posebno istaknuo činjenicu da se Comey otvoreno hvalio kršenjem procedura te da su, pored toga što su organizovali progon nevinog čovjeka, akteri ove cijele afere, poput Roberta Muallera, svjesno krili oslobađajuće dokaze u Flynnovom slučaju. Na njegovo pitanje da li su to krivična djela, bivši državni tužilac Digenova je kazao:

“Naravno da su to krivična djela. Dopustite mi samo da se nadovežem na ono što je Robert Ray rekao da u birou FBI-a i Ministarstvu pravde nije postojala osnovana sumnja da postoji ‘ruska tajna’ ili ‘zavjera’ ili da predsjednik surađuje s Rusima. Ono što su učinili u FBI-u i Ministarstvu pravde, zajedno s Brennanom i Claperom bilo je podmuklo i subverzivno. To nije imalo nikakve veze s legitimnim kontraobavještajnim radom i provođenjem zakona. Željeli su srušiti predsjednika. A da bi to postigli morali su srušiti Flynna i uspjeli su ga srušili. Nakon što je Mueller kasnije imenovan, imali su još jedan cilj da naprave zamku predsjedniku Sjedinjenih Država u vidu intervjua, gdje bi ga poslije optužili da je lagao i to je bio cijeli koncept njihovog plana za Impeachment (opoziv). Tako je odvratno gledati Comeyja kako sjedi s osmijehom na licu i uništava FBI i njegovu veliku zaostavštinu. On je sramota za FBI”, kazao je Digenova.

Međutim Jerrett se nije zadržao na ovome pa je postavio i logično pitanje: Ako su oslobađajući dokazi koje je trebaloo dati Michaelu Flynnu, konačno otkriveni prije 10 dana, nije li u posjedu tog dosjea bio i sadašnji direktor FBI-ja Christopher Ray. Zašto nije istupio i otkrio ih ranije?

“Mislim da je to jedno od glavnih pitanja. Ako želimo promijeniti ponašanje FBI-ja, trenutni direktor FBI-a mora raščistiti ono što se dogodilo u mandatu njegovog prethodnika, mora poslati jasnu poruku. A ono što je Chris Ray učinio je to da su mu oni ‘utrpali robu’ koju je on u osnovi skrivao od Kongresa, skrivao od sudova, posebno u slučaju Flynn to su bile izuzetno važne informacije koje bi ranije promijenile mišljenje suca o cijelom slučaju. Aktuelni direktor FBI-a još uvijek nije pozvan na odgovornost. I ne bih se iznenadio ako kongresmen Nunez proširi istragu na trenutnu administraciju FBI-a i njihovo rukovanje dokumentima, jer postoje jasni dokazi o prikrivanju stvari do posljednjeg mogućeg trenutka”, kazao je istraživački novinar James Solomon.

Nakon toga su izmislili lažni izgovor za aktiviranje ‘Loganovog zakona’ koji nikada nije u velikoj mjeri korišten jer je neustavan i to su znali. Nije li to upravo ono što je William Barr ove sedmice označio kao pokušaj “zloupotrebi zakona i krivično-pravnog sistema u političke svrhe’, kazao je Jarret zatraživši komentar od tužitelja Roberta Raya.

Pa, čini se da se upravo to dogodilo. I to ostaje kao činjenica čak i ako se kao posljedica toga nikad ne pokrene krivično gonjenje. Ovo je politički skandal najvišeg reda i na to bi američki narod trebao obratiti pažnju“, kazao je Ray.

“Mislim da postoje ljudi koji znaju i koji su možda svjesno uskratili informacije sudu i branitelju u vezi sa slučajem Michaela Flynna i na kraju, ako znate ako se pokaže da se to može dokazati, onda i oni koji su tada bili na pozicijama vlasti moraju odgovarati. A znate da je to teško. Pretpostavljam da trenutno nije sigurno prognozirati epilog, ali to je ono što Durhamova istraga želi. Riječ je o kriminalističkoj istrazi s autoritetom velike porote. I mislim da generalni državni odvjetnik ne očekuje da će ovo biti ostavljeno u stranu bez da se pokrenu stvarna krivična gonjenja kako bi se odgovorni priveli”, kazao je Ray.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

 

Objavljeno u:
  1. […] FBI-a pokazala: Kampanja Hillary Clinton je bila povezana sa ruskom obavještajnom službom! RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina ad… KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku […]

  2. […] Bidenova kampanja donira novac grupama koje pomažu demonstrantima iz Minneapolisa RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina ad… KO JE KREATOR AFERE O NAVODNOM ‘TRAMPOVOM DOSLUHU SA RUSIMA’?! Grenell skinuo oznaku […]

  3. […] uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina ad… KAO U SJEVERNOJ KOREJI! Ovo je dokument FBI-a koji potvrđuje da je istraga protiv Trampove […]

  4. […] uključujući bivše šefove CIA-e i FBI-a, brojne diplomate te potpredsjednika Bidena! RAZOTKRIVANJE NAJVEĆE OBAVJEŠTAJNO-POLITIČKE AFERE U NOVIJOJ HISTORIJI SAD-a: Da li je Obamina ad… KO JE ČLANOVIMA TRAMPOVE ADMINISTRACIJE PODMETAO ‘RUSKI UTJECAJ’?! Predsjednik Tramp […]

Komentiraj