SAVJETNIK ZA NACIONALNU SIGURNOST AMERIČKOG PREDSJEDNIKA: Kineski odgovor na koronavirus bio je poput sovjetskog odgovora na katastrofu u Černobilu!

Savjetnik za nacionalnu sigurnost Bijele kuće Robert O’Brien uporedio je u nedjelju kinesku reakciju na  pandemiju koronavirusa s reakcijom Sovjetskog saveza tokom nuklearne katastrofe u Černobilu 1986. godine.

o-brian

„To je bio virus koji je oslobodila Kina. U ovom slučaju su napravili takvo zataškavanje da će jednog dana HBO moći napraviti seriju kao što su to radili sa Černobilom“, rekao je O’Brien na televiziji CBS u emisiji  „Face the Natio“ u nedjelju. O’Brien se osvrnuo na mini seriju iz 2019. koja je dramatizovala eksploziju reaktora 1986. u nuklearnoj elektrani u Ukrajini kao i odgovor sovjetskih zvaničnika.

O’Brien je dodao da su, poput sovjetskih zvaničnika 1980-ih, kineski zvaničnici zataškali obim pandemije – koja se prvi put pojavila krajem prošle godine u Wuhanu, glavnom gradu centralne kineske provincije Hubei – jer su „izbacili sve reportere i nisu dopustili ulazak istražitelja Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i još uvijek to ne dozvoljavaju. “

“Nije važno da li su to bili lokalni zvaničnici ili Komunistička partija Kine. To je bilo prikrivanje i na kraju ćemo doći do pune istine”, dodao je.

O razvoju vakcine, O’Brien je rekao da je uvjeren da će je Sjedinjene Države razviti prije Kine i dodao da misli da će Peking pokušati ukrasti američko intelektualno vlasništvo ako se cjepivo prvo razvije u SAD-u, piše Fox News.

“Postoji mogućnost , a dobili smo i izvještaje da su se Kinezi angažovani u špijunaži kako bi pokušali ukrasti  istraživanje i tehnologije na kojima radimo i za vakcinu i za terapiju”, rekao je. „Oni imaju višegodišnju historiju krađe američkog intelektualnog vlasništva i otimanja američke tehnologije i ne bih se iznenadio da su to pokušali učiniti i sa vakcinama.“

SAD traži od Svjetske zdravstvene organizacije da odmah započne rad na neovisnoj istrazi njezinog koordiniranog međunarodnog odgovora na izbijanje epidemije COVID-19, u vrijeme kada je Trampova administracija više puta kritizirala WHO i prijetila da će prekinuti finansiranje iz SAD-a, zbog učinjenih propusta u radu ove organizacije i njenog otvorenog stajanja na stranu Pekinga.

(Global CIR)

Komentiraj