SUPROTSTAVILI SE VELIKOJ BRITANIJI: Predsjednik Tramp odao počast palim ratnicima na ceremoniji povodom ‘Dana sjećanja’

Američki predsjednik Donald Tramp u ponedjeljak je posjetio nacionalno groblje Arlington i povijesnu utvrdu u Baltimoreu ‘McHenry’ kako bi odao počast palim vojnicima za ‘Dan sjećanja’, odajući počast dugoj historiji američke hrabrosti i moralne čvrstine sa željom da još jednom udruže taj nacionalni duh u borbi protiv pandemije koronavirusa.

tramp-memorial

“Zajedno ćemo pobijediti virus. Amerika će se iz ove krize uzdići do novih, pa i većih visina”, rekao je Tramp u Nacionalnom spomeniku i historijskom mauzoleju ‘Fort McHenry’. „Kao što su nam pokazali naši hrabri ratnici od najranijih dana nacije – u Americi smo sami gospodari vlastite sudbine.”

“Sve prepreke, izazovi i prijetnje ne mogu zaustaviti čistu odlučnost američkog naroda”, nastavio je predsjednik Tramp. “Taj vrhunski duh prožima svaki centimetar posvećene zemlje ispod naših nogu.”

Predsjednik SAD-a je na frontu “rata protiv ovog strašnog virusa” pohvalio desetine hiljada pripadnika vojske i nacionalne garde. “Suosjećamo se sa svim porodicama koje su izgubile svoje najmilije – uključujući i porodice naših velikih veterana“, rekao je Tramp.

Predsjednik Tramp je odao počast junaštvima američkih vojnika koji su stali u odbranu svoje zemlje i suprotstavili se britanskoj invaziji u bitki za Baltimore tokom rata 1812. Fort McHenry je blizu mjesta gdje je Francis Scott Key napisao pjesmu – nadahnuta ogromnom američkom zastavom koja je bila podignuta u čast važne pobjede nad Britancima.

Svaki put kada pjevamo svoju himnu – svaki put kada je počne pjevati hor – naša srca ispune se ponosom, obnavljamo vječne veze odanosti našim poginulim herojima”, rekao je Tramp.

“Mislimo na vojnike koji su proveli svoje posljednje herojske trenutke na udaljenim ratištima da bi mi bili sigurni kod kuće. Sjećamo se mladih Amerikanaca koji nikada nisu dobili šansu da ostare, ali čije će naslijeđe nadživjeti sve nas.“

U njihovu dragocjenu uspomenu zaklinjemo se da će se ova veličanstvena zastava vječno ponosno vihoriti“, rekao je Tramp u ‘Fort McHenryju’ pred pozadinom od američkih zastava koje su se vihorile na povjetarcu.

“Stojim pred vama na ovoj plemenitoj tvrđavi američke slobode kako bih odao počast besmrtnim dušama koje su se borile i umrle da bi nas oslobodile”, kazao je predsjednik Tramp.

Ranije u četvrtak predsjednik Tramp je posjetio nacionalno groblje Arlington kako bi položio vijenac na Grobnicu nepoznatog vojnika.

(Global CIR)

Komentiraj