Crna Gora otvara granice, ali Srbija nije na popisu: Brnabić pozvala Srbe da ne ljetuju na crnogorskom primorju!

Nakon što se Srbija nije našla na listi država s kojim će Crna Gora 1. juna otvoriti granicu, srbijanski mediji oštro su u ponedjeljak napali crnogorsku vladu, a premijerka Ana Brnabić pozvala je stanovnike Srbije da ne ljetuju u Crnoj Gori.

Ana Brnabić

U ponedjeljak je crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio da će Crna Gora otvoriti granice sa zemljama u kojima je broj zaraženih manji od 25 u odnosu na 100.000 stanovnika, a na listi su se našle: Hrvatska, Slovenija, Austrija, Njemačka, Mađarska, Albanija i Grčka, prenosi Hina.

Mediji u Podgorici prenijeli su pisanje provladinih portala u Srbiji, koji su odluku crnogorske vlade predstavili kao napad na Srbiju, a Crnu Goru su optužili da je fašistička i rasistička zemlja te su kao glavnog krivca za neotvaranje granice sa Srbijom označili predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića.

Istovremeno, većina crnogorskih medija prenosi i izjavu srbijanske predsjednice vlade Ane Brnabić, koja je za “Pink” ocijenila kako su srbijanski građani sada mogli vidjeti da su nepoželjni u Crnoj Gori.

“Ovakav odnos crnogorskog predsjednika vlade poslao je jasnu poruku građanima. Zamolila bih da građani što duže i u većem broju ostaju u našoj Srbiji i da, ako negdje moraju otići, ne idu tamo gdje su građani Srbije nepoželjni”, rekla je Brnabić ističući da vlada te zemlje neće uvoditi recipročne mjere prema građanima Crne Gore, ali će spriječiti, još snažnije i još oštrije, ulazak crnogorskih kriminalaca i mafijaških klanova iz Crne Gore, koji su desetljećima ubijali po Srbiji i terorizirali građane Srbije”, rekla je Brnabić.

Srbijanski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić za “Blic” je ustvrdio kako je potez crnogorskih vlasti da zatvore granicu za državljane Srbije “smiješan i besmislen čin” te ocijenio kako Crna Gora tim potezom sama sebi nanosi štetu.

Dačić je upitao, koje će onda turiste imati te dodao kako je crnogorska vlast ovom odlukom poslala poruku gdje trebaju ići srbijanski građani kao turisti i gdje će ostaviti svoje novce.

Crnogorski predsjednik vlade Duško Marković najavio je u ponedjeljak, nakon što je u nedjelju Crna Gora postala prva korona-free država u Evropi, da će zemlja za određene države otvoriti granice 1. juna, te da će sljedeće sedmice početi raditi vrtići i igraonice, a bit će dopuštene i svadbe, krštenja te ograničen broj publike na sportskim događajima.

Crnogorske zdravstvene vlasti najavile su da će proglasiti kraj epidemije na teritoriji Crne Gore nakon što u toj zemlji 28 dana ne bude novih slučajeva obolijevanja od koronavirusa, što bi se moglo dogoditi 2. juna.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj