KINA NA PUTU DA POTPUNO KONTROLIŠE GRAĐANE: Znat će šta su jeli, koliko su spavali prethodne noći i koliko su cigareta zapalili!

‘QR kodovi’ za praćenje zdravstvenog stanja svakog pojedinca, koji su odigrali značajnu ulogu u obuzdavanju pandemije korona virusa u Kini, u budućnosti bi mogli biti još zastupljeniji u svakodnevnom životu stanovnika te zemlje. Ono što brine Kineze jeste na koji način će se koristiti i da li će time biti prekršena njihova privatnost.

Tencent rolls out QR code that tracks potential Covid-19 carriers ...

Kao dIo nekih popularnih mobilnih aplikacija koje se koriste u Kini, ovi “zdravstveni kodovi”, na osnovu prikupljenih podataka o kretanju i zdravstvenom stanju, korisniku dodeljuju “crveni”, “žuti” ili “zeleni status”, što odražava stepen vJerovatnoće da je taj pojedinac zaražen korona virusom, navodi Rojters.

Da bi se slobodno kretali, Kinezima je potreban “zeleni status”, a od februara, ulazak u restorane, parkove i na druga javna mesta moguć je uz stavljanje tih kodova na uvid.

Donedavno, njihovo uvođenje bilo je dobro prihvaćeno u javnosti, koja ih je smatrala mJerom neophodnom za ponovno pokretanje privrede.

Međutim, vlasti u gradu Hangžou u petak su predložile da tamošnjem stanovništvu trajno budu dodjeljivane značke u boji i ocjene od nula do sto, na osnovu njihovog zdravstvenog stanja i životnih navika, uključujući učestalost fizičkih aktivnosti, navike u pogledu jela, pića i konzumiranja duvana, pa i na osnovu toga koliko su spavali prethodne noći.

QR kodovi u Kini
QR kodovi u Kini

Kontroverzno ocjenjivanje

Sun Jongrong, direktor zdravstvene komisije u Hangdžou rekao je da je cilj da se napravi sistem koji može da ocjenjuje građane i rangira ih na osnovu prikupljenih podataka iz njihovih zdravstvenih kartona, ali i dnevnih navika, prenosi CNN.

On je objasnio da bi ljudi bili ocjenjivani na dnevnom nivou, te da bi imali između 0 i 100 poena, pa bi boja koda varirala od zelene do crvene. Na broj bodova uticale bi i životne navike građana. Recimo, za 15.000 pređenih koraka, korisnik bi dobio 5 poena, ali bi izgubilo 1,5 poena ukoliko bi popio samo 2dl baijuia, kineskog pića koje sadrži alkohol. Za pet ispušenih cigareta ostao bi bez tri poena, a 7,5 sati sna donio bi mu jedan poen.

Takođe, predviđeno je i grupno ocjenjivanje, koje bi bilo primjenjivano u kompanijama i stambenim kvartovima. Kompanije bi dobijale ocjene na osnovu toga kako se njihovi radnici ponašaju, da li dovoljno spavaju ili vježbaju tokom dana.

Sun nije dao detalje o tome kako će se podaci prikupljati, da li će aplikacija biti obavezna ili kako će rezultat uticati na svakodnevni život i poslovanje ljudi. Međutim, prijedlog je već naišao na kritiku i ljutnju na kineskim društvenim mrežama, pri čemu su mnogi korisnici izazvali zabrinutost za privatnost.

– Izveštaji o medicinskoj historiji i zdravstvenom pregledu su lična privatnost. Zašto ih treba uvrstiti u zdravstvene kodove kako bi ih pokazali drugima? Bodovi će se oduzimati za pušenje, piće i nespavanje, znači li to da će se naš život u potpunosti nadgledati? – rekao je jedan korisnik Veiba.

Odvjetnik iz Hangdžoua Ma Ce rekao je da korisnici imaju pravo zahtijevati da se prikupljeni osobni podaci u borbi protiv širenja koronavirusa unište jednom kad prođe zdravstvena kriza. 

I drugi kineski gradovi žele proširiti primjenu zdravstvenih kodova, ali nisu otišli toliko daleko kao Hangdžou. 

U gradu Guangdžou na jugu zemlje stanovnici putem zdravstvenog koda mogu dogovoriti online konzultacije s lokalnim bolnicama i kupiti maske. U pokrajini Fuijan žele da se tim kodom obuhvate liječenje i kupnja lijekova. 

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj