ŠTA SE DEŠAVA U ZAPADNOM SIBIRU? Jedno od najhladnijih mjesta na svijetu danas se kuha na 35 stepeni!

Natprosječno visoke temperature, neuobičajene za ovo doba godine, doživljavaju ovih dana stanovnici Zapadnog Sibira, područja unutar Arktičkog kruga, a padali su i rekordi, izvijestili su Washington Post i The Siberian Times.

Meteorološki stručnjaci ističu kako su temperaturne vrijednosti u porastu još od siječnja, odnosno između 3 i 6 stupnjeva više od prosjeka. Nastavljen je prošlogodišnji trend kada su meteorolozi proglasili najtopliju godinu u Rusiji u povijesti mjerenja.

– To nije samo novi rekord u Rusiji. To je najveće odstupanje od prosjeka između siječnja i travnja koje smo vidjeli u bilo kojoj drugoj zemlji, rekao je Robert Rohde iz neprofitne organizacije za istraživanje klimatskih promjena Berkeley Earth.

Treći grad u Rusiji po naseljenosti Novosibirsk, u regiji Krasnojarsk te obližnje regije Omsk, Tomsk, Kemerovo i Altajsko gorje zabilježili su u svibnju rekordne temperature između 30 i 35 Celzijevaca, izvijestio je prošloga utorka The Siberian Times.

Najmanje jedan sibirski grad unutar Arktičkog kruga – Khatanga, zabilježio je prošle subote, temperaturu od 25,4 stupnjeva, srušivši stari rekord za čak 12 Celzijevaca.

– Toplotni udar pogodio je područja u kojima su temperature odstupale od prosjeka tijekom cijele prošle godine, izjavio je finski znanstvenik Mika Rantanen za Washington Post.

Na Twitteru je objavio prognostičku sliku s temperaturnim vrijednostima u Zapadnom Sibiru, na kojoj se vidi da je duboko u Artičkom krugu zabilježena temperatura od 26.4°C.

– Rođen sam u Sibiru i živio sam ondje 60 godina, ali ne sjećam se da smo ikada imali ovakvo proljeće, izjavio je novinar Sergej Zubčuk za The Siberian Times.

– Nismo imali proljeće, nismo imali razdoblje tijekom kojega postupno raste temperatura. Netko je uključio ‘vrući zrak’ krajem travnja i počelo je ljeto, izjavio je Zubčuk.

Toplinski val prekinuo je nekoliko prirodnih ciklusa, uključujući pucanje leda na rijekama, cvjetanje biljaka i drveća i ranije buđenje insekata nego inače.

iIbirska vrućina ima utjecaja na arktički ekosustav, izvijestio je Washington Post, a šumski požari u Sibiru divljaju ranije nego inače. Smanjuje se snježni pokrivač, a morski led je rekordno tanak.

Klimatske promjene zagrijavaju Rusiju dvostruko većom brzinom od svjetskog prosjeka, otapajući nekad vječno smrznuto tlo u arktičkoj tundri, upozorilo je prošle  godine rusko Ministarstvo okoliša.

Ipak, Rusija, koja je četvrta u svijetu po emitiranju stakleničkih plinova, a gospodarstvo u velikoj mjeri ovisi o nafti i plinu, izuzetno je spora i neučinkovita po uvođenju koraka radi smanjenja emisije ugljičnog dioksida.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj