EK predlaže 1.850 milijardi eura za oporavak evropske privrede

Evropska komisija (EK) predložila je u srijedu instrument za oporavak privrede od korona krize vrijedan 750 milijardi eura te Višegodišnji finansijski okvir (VFO) od 1.100 milijardi eura, javlja agencija Hina.

EUROPA.jpg

Instrument se sastoji od 500 milijardi dolara bespovratne pomoći najteže pogođenim državama članicama i sektorima te 250 milijardi koje bi se dodjeljivale kao povoljni zajmovi. Ukupno se za VFO i instrument za oporavak i otpornost predlaže 1.850 milijardi eura.

Predsjednica Komisije Ursula von der Leyen iznijela je prijedlog u srijedu na sjednici Evropskog parlamenta.

“Danas Evropska komisija predlaže novi instrument za oporavak, pod imenom ‘EU nove generacije’, u okviru revidiranog dugoročnog proračuna. Ukupno će ovaj evropski plan za oporavak osigurati 1.850 milijardi eura za pokretanje naše ekonomije i napretka Evrope”, saopćila je Komisija.

Paket mjera za oporavak sastoji se od dva dijela: višegodišnjeg budžeta za razdoblje od 2021. do 2027. i instrumenta za oporavak, koji će biti finansiran zaduživanjem na tržištima kapitala uz garanciju država članica. 

Ključni dio prijedloga jest podizanje gornje granice vlastitih sredstava evropskog budžeta, odnosno budžetskih prihoda. Riječ je o najvišem mogućem iznosu doprinosa koji se može tražiti od zemalja članica za punjenje budžeta.

Ranije je objavljeno da će Komisija u srijedu predstaviti revidirani prijedlog sedmogodišnjeg budžeta i plan za oporavak ekonomije od posljedica pandemije korona virusa.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj