SJEDINJENE DRŽAVE ĆE GA DRUGAČIJE TRETIRATI! Pompeo: Hong Kong više nije autonoman od Kine!

Američki državni sekretar Mike Pompeo obavijestio je Kongres da administracija predsjednika Donalda Trumpa više ne smatra Hong Kong područjem koje je autonomno od ostatka Kine, javlja AP.

Tom objavom američkim zakonodavcima priprema se teren da ukinu preferencijalni trgovinski i finansijski status toj bivšoj britanskoj koloniji, koji je imala odkad je vraćena pod upravu Kine 1997.

Pompeo je rekao da se Hong Kongu više ne garantira da će biti tretiran po američkim zakonima na isti način na koji su ti zakoni primjenjivani prije jula 1997. Njegova izjava nije praćena povlačenjem bilo kakve konkretne privilegije, ali je data u vrijeme kada se množe pozivi da SAD i druge zemlje reagiraju protiv poteza Pekinga da uvede kineski zakon o nacionalnoj sigurnosti u toj poluautonomnoj teritoriji.

“SAD su se nadale da će slobodni i napredni Hong Kong biti model za autoritativnu Kinu, sada je jasno da Kina oblikuje Hong Kong po sebi. Zbog činjenica na terenu, nijedna razumna osoba ne može procijeniti da Hong Kong ima visok stepen autonomije od Kine”, navodi Pompeo.

“Katastrofalna odluka Pekinga samo je najnovija u nizu akcija koje u osnovi podrivaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja same Kine narodu Hong Konga u skladu s britansko-kineskom zajedničkom deklaracijom, međunarodnim ugovorom zavedenim u UN-u”, rekao je Pompeo.

Više hiljada demonstranata okupilo se danas na protestu u Hong Kongu protiv plana Pekinga da uvede nove zakone o sigurnosti. Policija je upotrijebila biber-sprej kako bi razbila skup, a bilo je i hapšenja.

Pompeova procjena objavljena je nakon što Peking pokušava da nametne zakon o nacionalnoj bezbjednosti Hong Kongu obilazeći parlament te teritorije što je američki državni sekretar nazvao “katastrofalnom odlukom”.

Predloženim zakonom odobrava se da Komitet kineskog parlamenta uspostavlja ispostave agencija u Hong Kongu kako bi bili onemogućeni nasilni protesti i miješanje “stranih snaga”. Brojni kritičari smatraju da će ovaj zakon biti iskorišten za obračun sa političkim disidentima.

(Global CIR/Agencije)

  1. […] SJEDINJENE DRŽAVE ĆE GA DRUGAČIJE TRETIRATI! Pompeo: Hong Kong više nije autonoman od Kine! Objavljeno u: […]

Komentiraj