PALE AZIJSKE BERZE: Drugi dan zaredom raste Wall Street

Na većini azijskih berzi u četvrtak su pale cijene dionica zbog rasta napetosti između SAD-a i Kine u vezi sa statusom Hong Konga, dok podršku tržištima pruža jučerašnji rast Wall Streeta.

Wall Street pao, rastu napetosti između SAD-a i Kine | N1 HR

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 6:45 sati u minusu 0,5 posto.

Pritom je na Tokijskoj berzi Nikkei indeks ojačao 0,9 posto, dok su cijene dionica u Australiji porasle 1,1 posto. U Singapuru, Šangaju, Južnoj Koreji i Hong Kongu pale su, pak, između 0,3 i 1,8 posto.

Na samom početku trgovanja svi su ti indeksi bili u pozitivnom području, zahvaljujući činjenici da su na Wall Streetu cijene dionica snažno porasle drugi dan zaredom.

S&P 500 indeks probio se jučer, prvi put od 5. marta, iznad razine od 3000 bodova jer ulagače potiču vijesti o popuštanju restriktivnih mjera, odnosno postupnom otvaranju gospodarstava u američkim saveznim državama.

Rast najveće svjetske berze zahvaljuje se, također, nadi ulagača u pronalazak cjepiva protiv koronavirusa i brzi oporavak američkog gospodarstva. Podršku tržištu pružaju i goleme fiskalne i monetarne poticajne mjere.

„Rast tržišta zahvaljuje se velikoj likvidnosti i nadi da će se gospodarstvo brzo oporaviti“, kaže Peter Cardillo, glavni ekonomist u tvrtki Spartan Capital Securities.

Pad zbog dobro poznatog sukoba SAD-a i Kine

No, nakon početnog rasta, većina azijskih berzovnih indeksa skliznula je u negativno područje, što je posljedica rasta napetosti između Washingtona i Pekinga u vezi Hong Konga.

Sjedinjene Države formalno su u srijedu zaključile da Hong Kong nije neovisan o Kini. Američki državni tajnik Mike Pompeo kazao je da je “ta katastrofalna odluka Kine samo posljednja na dugom popisu poteza koji temeljno potkopavaju autonomiju i slobode Hong Konga i obećanja koje je sama Kina dala stanovnicima Hong Konga”.

Mediji pišu kako američke vlasti razmatraju mogućnost uvođenja različitih sankcija protiv kineskih dužnosnika, poslovnih sektora i financijskih institucija, nakon što je Kina najavila donošenje novog zakona o nacionalnoj sigurnosti kojim bi se Hong Kongu, među ostalim, zabranilo odcjepljenje od Kine, kao i uplitanje iz inozemstva.

Uz to, predsjednik SAD-a Donald Tramp i njegova vlada svako malo kritiziraju Kinu da nije dovoljno učinila na suzbijanju širenja virusa, a Kina poručuje da se neće sustezati od rasta napetosti.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj