SAVEZ ŽIDOVSKIH ZAJEDNICA NAJAVIO TUŽBU: U Češkoj počela prodaja kalendara s fotografijama nacističkih zločinaca!

Prodaja zidnog kalendara s fotografijama visokopozicioniranih nacista izazvala je bijes velikog broja građana u Češkoj.

Međutim, potražnja za kalendarom tako je velika da kupci koji su ga naručili moraju čekati 14 dana za isporuku, objavila je online trgovina izdavača “Naše vojsko” u Pragu. Kalendar sadrži fotografije zloglasnih zapovjednika SS-a.

Savez židovskih zajednica u Češkoj namjerava podnijeti tužbu protiv izdavača zbog propagiranja nacionalsocijalizma i veličanja ratnih zločinaca, tužba koja ima veću težinu od bilo kakvih argumenata o slobodi izražavanja.

Kristoph Israng, njemački ambasador u Češkoj, putem Twittera izrazio je gnušanje. “Proizvodi koje veličaju najgore ratne zločince u ljudskoj povijesti su nepodnošljivi. Ne mogu shvatiti da netko radi, prodaje ili kupuje takvo smeće. Drago mi je što se u Češkoj, koja je toliko pretrpjela od nacista, pokrenula rasprava o tome želite li to i dalje tolerirati”.

Ministarstvo unutarnjih poslova u Pragu reagiralo je otkazom zakupa skladišnog prostora tog izdavača, bivše državne izdavačke kuće.

Praško gradsko vijeće već je poništilo najam poslovnog objekta u aprilu, navodeći etičke razloge. Izdavač “Naše vojsko” u prošlosti izazvao je bijes prodajom šalica s Hitlerovim likom. Policija u tome nije vidjela razloge za tužbu pa je slučaj odbacila.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj