PREDSJEDNIK TRAMP DANAS POTPISUJE UREDBU O DRUŠTVENIM MREŽAMA! Zuckerberg ne dijeli mišljenje osnivača Twittera: Facebook neće određivati šta je tačno ili netačno u političkom govoru!

Glavni kreator i vlasnik Facebooka Mark Zuckerberg u četvrtak je kazao da se društvene mreže ne bi smjele postaviti kao čuvari političkog govora na internetu, iznijevši mišljenje o najavi predsjednika Donalda Trampa da će regulirati kompanije poput Twittera, Facebooka i Googlea zbog pristranosti i cenzure.

ewewe

Ne mislim da bi Facebook, ili internetske platforme općenito, trebale biti arbitri istine“, rekao je Zuckerberg u razgovoru za CNBC i nazvao to “opasnom linijom“.

Predsjedni SAD-a Donald Tramp se obrušio na Twitter nakon što je u srijedu kasno navečer osnivač Twittera Jack Dorsey intervenirao na tvit u kojem se predsjednik protivi glasanju pisanim putem, navodeći da će kompanija ukazivati na “netačne ili sporne informacije generalno o izborima”, ističući da je namjera povezati tačke sukobljenih izjava i ukazati na spornu informaciju kako bi ljudi mogli sami prosuditi.

Twitter je uz Trampov tvit dodao upozorenje kako je potrebno provjeriti činjenice uz njegove navedene tvrdnje, koje po mnogima nisu bile istinite.

Zuckerberg: Facebook neće određivati što je tačno ili netačno u političkom govoru

Zuckerberg je kazao da Facebook, kada je u pitanju politički govor, “ne želi određivati što je tAčno ili netAčno”, ali da njegova kompanija ima svoje granice i ne dozvoljava lažne medicinske informacije, obeshrabrivanje izlaska na birališta ili obmane i prevare.

Postoje granice i mi ćemo ih se držati, ali općenito govoreći, želite omogućiti što širi raspon mišljenja i osebujne razlike u političkom govoru“, istaknuo je Zuckerberg.

Američki predsjednik TrAmp najavio je reviziju zakona koji društvene mreže Twitter, Facebook i Alphabetov Google štiti od odgovornosti za sadržaje koje objavljuju njihovi korisnici te kani uvesti instrument zaštite od cenzure.

Tramp bi danas trebao potpisati uredbu

Predsjednik Trump trebao bi u četvrtak potpisati izvršni nalog “koji se odnosi na društvene medije”, rekla je sekretarica Bijele kuće za medije Kayleigh McEnany novinarima u srijedu. Nije ponudila nikakve druge detalje, piše The Hill.

Donald Tramp je optužio Twitter da “guši slobodu govora”, a zatim zaprijetio “zatvaranjem” platformi društvenih medija u tvitovima u utorak navečer i u srijedu ujutro. Kasnije se zakleo da će poduzeti “veliku akciju” protiv Twittera.

„Oduvijek smo znali da će Silicijska dolina povući sve poteze kako bi opstruirala i miješala u prenošenju svoje poruka predsjednika Trampa njegovim biračima. Partnerstvo s pristranim medijskim kućama u provjeri činjenica samo je dimna zavjesa koju Twitter koristi kako bi pokušao dati očiglednim političkim taktikama lažnu vjerodostojnost”, rekao je Brad Parscale, Trampov menadžer kampanje.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj