ZAHTJEVI VREMENA: Poslije korona-krize francuske obavještajne službe traže ‘štrebere’, a ne ‘James Bondove’

Francuska tajna služba želi da regrutuje “štrebere” umjesto mladih prototipa Džejmsa Bonda, jer se prilagođava novim zahtjevima koji se javljaju u svijetu nakon pojave korona virusa, naveo je njihov tehnički direktor.

france-123456

U rijetkom javnom komentaru, Patrik Peju je rekao da se boji da se mnogi mladi Francuzi koji se bave tehnologijom obično ne uklapaju u stereotipno viđenje agenta Generalnog direktorata spoljne bezbednosti (DGSE).

Potrebni su nam ljudi koji su veoma povezani sa novim tehnologijama i mladi. Neophodno je da ih uvedemo u DGSE – rekao je Peju.

DGSE je ranije priznao da je pojavilo ogromno interesovanje za rad u ovoj obavještajnoj agenciji zahvaljujući izuzetno popularnoj televizijskoj seriji “Biro” (Le Bureau des Legendes).

U seriji, špijuni koji su u opasnim misijama širom svijeta blisko sarađuju sa IT stručnjacima zaposlenim u DGSE-u u Parizu, gde je i sjedište agencije.

Kako je objasnio Peju, mladi kada pomisle na špijuna, obično zamisle Džejmsa Bonda, što ih odvrati od toga da se oprobaju u toj profesiji.

– Oni pomisle: “Ja nisam Rambo, ja sam štreber”, i ne pada im na pamet da pokušaju. Ali nisu nam potrebni samo “supermeni”. Ako ste potkovani naučnim i tehnološkim znanjem, možete da služite svojoj zemlji – objasnio je Peje.

Kako je dodao, to će biti sve izraženije u svijetu nakon pandemije, kada će se komunikacija sve više odvijati virtuenim putem, a sve manje online.

– Sajber bezbjednost je alfa i omega globalne sigurnosti u vremenu u kome živimo. Ako nismo u mogućnosti da učinimo bezbjednim naše sisteme, onda je sva ostala bezbjednost beskorisna – smatra Peje.

On je dao intervju povodom godišnjeg takmičenja u Francuskoj, kada 65.000 učenika škole takmiči u dekodiranju i kriptografiji, prenosi “Guardian”.

Nekima je teško da zamisle taj skok od dekodiranja zabave radi, do rada za tajne službe, Ali Metju Lekane iz Nacionalnog istraživačkog instituta za digitalnu nauku i tehnologiju (INRIA), i jedan od koorganizatora takmičenja, rekao je da “iza matematike, logike, računarske nauke, stoje politički ulozi”.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj