NOVAC ĆEMO PREUSMJERITI ZA DRUGE POTREBE! Predsjednik Tramp objavio da SAD prekidaju odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom

Predsjednik SAD-a Donald Tramp u petak je objavio da SAD “prekidaju” svoje odnose sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) zbog njenog neuspjeha da provede reforme koje su od nje tražene u svjetlu američke zabrinutosti zbog postupanja WHO-a za vrijeme pandemije koronavirusa i njene pristranosti prema Kini.

trump123.jpg

“Budući da nisu uspjeli izvršiti tražene i prijeko potrebne reforme, mi ćemo danas prekinuti naš odnos sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom i preusmjeriti ta sredstva na ostale hitne globalne potrebe u javnom zdravstvu širom svijeta”, rekao je Tramp na konferenciji za novinare.

To je rekao tokom konferencije za novinare čiji je fokus prvenstveno bio na sukobima s Kinom koji se vode na više frontova uključujući trgovinu, koronavirus i kinesko narušavanje autonomije Hong Konga, piše Fox News.

“Svijet sada trpi posljedica zabluda kineske vlade”, rekao je predsjednik Tramp.

“Kineski zvaničnici ignorirali su svoje obveze izvještavanja prema Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji i vršili pritisak na Svjetsku zdravstvenu organizaciju da obmane svijet o tome kada su virus prvi put otkrile kineske vlasti”, rekao je. “Zbog toga smo izhubili mnoge živote i širom svijeta nanesene su velike ekonomske teškoće.”

Predsjednik Tramp je ovog mjeseca zamrzao američko financiranje WHO-a i zaprijetio da će ga učiniti trajnim ukoliko organizacija ne provede reforme. Sjedinjene Države su najviše doprinosile agenciji u iznosu od oko 450 miliona dolara godišnje. U međuvremenu, Kina je plaćala otprilike 50 miliona dolara godišnje.

(Global CIR)

  1. […] Svjetske zdravstvene organizacije: Naziru se šokantni razmjeri zataškavanja koronakrize u Kini! NOVAC ĆEMO PREUSMJERITI ZA DRUGE POTREBE! Predsjednik Tramp objavio da SAD prekidaju odnose sa Svje… OBAVJEŠTAJNE AGENCIJE PET DRŽAVA SAČINILE ŠOKANTAN IZVJEŠTAJ: Kako je Kina prevarila svijet […]

Komentiraj