PREDSJEDNIK TRAMP POTPISAO UREDBU O DRUŠTVENIM MREŽAMA: “Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike, to ne možemo dozvoliti”

Američki predsjednik Donald Tramp potpisao je u četvrtak uredbu kojom želi zaštiti slobodu govora i ograničiti mogućnost cenzure na društvenim mrežama.

dsdsd

“Ovdje smo kako bismo branili slobodu govora od jedne od najgorih opasnosti”, istaknuo je predsjednik Tramp u Ovalnom uredu potpisujući dokument.

Stanar Bijele kuće je napose optužio Twitter da donosi “uredničke odluke” i bavi se “političkim aktivizmom” u izboru poruka za koje odluči da ih treba provjeriti.

“Imaju nekontroliranu moć da cenzuriraju, uređuju, skrivaju i mijenjaju sve oblike komunikacije između pojedinaca i široke publike”, ocijenio je spomenuvši velike kompanije u Silicijskoj dolini. “Ne možemo dopustiti da se to nastavi, to je veoma nepravedno”, upozorio je.

Po njegovim riječima, ova uredba zahtijeva nove propise kako društvene mreže koje provode “cenzuru” ne bi mogle “sačuvati svoju pravnu zaštitu”. Tekst se odnosi načuveni 230. članak Zakona o normama komuniciranja. Potonji osigurava Facebooku, Twitteru, YouTubeu i Googleu zaštitu od sudskog progona zbog sadržaja koje objavi treća strana i daje im slobodu da po vlastitoj procjeni interveniraju na platformama.

Američki predsjednik je zaprijetio da će donijeti regulativu koja se odnosi na društvene mreže pošto je njegova omiljena platforma Twitter ove sedmice prvi put uz njegov ‘tvit’ objavila i upozorenje da treba provjeriti činjenice iz njegove navedene tvrdnje koje, misle mnogi, nisu bile istinite.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj