TUŽILAŠTVO I SIPA MORAJU ODMAH IZAĆI SA KONKRETNIM ČINJENICAMA AKO ŽELE BITI KREDIBILNI! Džaferović: Zadržan premijer od čijeg rada zavisi život u FBiH, duboko sam uvjeren da nije umiješan u kriminalne radnje!

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i potpredsjednik SDA Šefik Dažferović komentirao je danas u Sarajevu hapšenje premijera FBiH i stranačkog kolege Fadila Novalića, istaknuvši kako se radi o ozbiljnoj situaciji, jer je riječ o privođenju i zadržavanju premijera FBiH “od čijeg rada zavisi dobar dio života” u ovom entitetu.

“Vlada je morala otkazati sjednicu, a što se tiče svih ljudi u zemlji. U ovom trenutku nedostaju činjenice, javnost nema činjenice u čemu je, kako, sa kim, zašto, učestvovao premijer… To je nedopustivo. To se javnosti mora odmah saopćiti: ako postoje konrektne činjenice ili je u pitanju teški kriminal, ili ako ne postoje ove činjenice da li je u pitanju instrumenilzacija tužilačko policijskih agencija u političke svrhe…Tužilaštvo i SIPA moraju odmah da izađu s konkretnim činjenicama i podacima”, rekao je Džaferović.

Džaferović je istakao i kako je Novalić “strpljivo i predano radio za vrijeme brobe protiv pandemije na zaštiti ekonomije ali i života ljudi.”

“Radio je sve što je mogao, duboko sam uvjeren da ga nema u kriminalnim radnjama. To je moje mišljenje neka me demantiraju. O ovoj činjenici nije se dovoljno vodilo računa kada su se poduzimale aktivnosti kada je u pitanju Novalić. Ukoliko Tužilaštvo BiH i te državne institucije žele da budu kredibilne moraju jednako da se odnose prema svakom predmetu. Šta je sa aferom “Diploma”, šta je sa aferom vrbovanja građana BiH, šta je sa praktično oslobađanje ratnog zločinca zbog silovanja maloljetne djevojičice. Da li je iko iz BiH odgovarao za to. Šta je sa javnim nabavkama u cijeloj BiH? Tužilastvo i SIPA ako žele da bude kredibilni moraju da odgovore na ovo pitanje”, poručio je Džaferović.

Miličević odbila rukovoditi sjednicom Vlade FBiH u odsustvu Novalića

Sjednica Vlade Federacije BiH, koja je trebala biti održana jutros u Sarajevu, odgođena je zbog odsustva premijera Fadila Novalića. Zamjenica premijera Federacije BiH Jelka Miličević odbila je jutro rukovoditi sjednicom Vlade FBiH koja je bila zakazana za 9 sati, saznaje N1.

Prema medijskim izvorima, advokatica Fadila Novalića usmeno je Miličević prenijela poruku premijera da predsjeda sjednicom Vlade, ali je ona tražila pisanu potvrdu. Umjesto redovne sjednice, kako saznaje N1, u toku je telefonska sjednica Vlade, kojom rukovodi sekretar. Jedina tačka dnevnog reda je ukidanje stanja prirodne nesreće.

Podsjetimo, premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić, suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak, kao i direktor firme “Srebrena malina” Fikret Hodžić nakon višesatnog saslušanja zbog slučaja u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine za FBiH, zadržani su u prostorijama Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) u Istočnom Sarajevu gdje su i prenoćili.

Ranije po nalogu Tužilaštva BiH pripadnici SIPA-e izvršili su pretres više lokacija, među kojima su i prostorije Federalne uprave civilne zaštite, Zavoda za javno zdravstvo FBiH i firme “Srebrena malina“.

(Global CIR/Agencije)

1 Komentaron this Post

  1. Fatima

    ma i Ti se Dzaferovicu bojis za svoju guzicu jer ako se pocne klupko odmotavat bice svasta

    Reply

Komentiraj