ZA ODRŽAVANJE I OBUKU KUVAJT ĆE PLATITI JOŠ 400 MILIONA! SAD odobrile Kuvajtu prodaju raketa vrijednih oko 900 miliona dolara

Washington je objavio da je odobrio prodaju Kuvajtu 84 rakete Patriot najnovije generacije te pošiljku opreme namijenjene modernizaciji proturaketnih sistema u ukupnoj vrijednosti 1,425 milijardi dolara.

Patriot Missile Long-Range Air-Defence System, US Army

Prodaja će pridonijeti “povećanju sigurnosti glavnog saveznika koji nije član NATO-a i važan je čimbenik političke stabilnosti i gospodarskog napretka na Bliskom istoku”, ističe State Department u priopćenju u kojemu izvještava o toj prodaji.

“Rakete Patriot PAC-3 će povećati sposobnost Kuvajta da odgovori na sadašnje i na buduće prijetnje te da zajamči sigurnost svoje naftne i plinske infrastrukture”, dodaje se u priopćenju, smjerajući na napade na saudijska naftna postrojenja u septembru 2019. za koje Washington optužuje Iran.

Vrijednost ugovora za 84 rakete presretača i za njihovu opremu koje proizvodi američka vojna grupacija Lockheed Martin procjenjuje se na 900 miliona dolara.

Vrijednost ugovora o održavanju, obuci i tehničkoj pomoći koje će osigurati Lockheed Martin i proizvođač vojne opreme Raytheon procjenjuje se na 425 miliona dolara. Tome treba pridodati ugovor o popravci i povratu starije opreme vrijedan 200 miliona dolara koji su dobile iste kompanije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj