POČINJE NOVO POGLAVLJE! SpaceX ispisao historiju: Prva privatna kompanija koja je u svemir lansirala raketu sa astronautima!

Falcon raketa američke kompanije SpaceX večeras je lansirana.

In this still image taken from NASA TV, the SpaceX Falcon 9 rocket carrying the SpaceX Crew Dragon capsule, with astronauts Bob Behnken and Doug Hurley, lifts off from Kennedy Space Center in Florida on May 30, 2020. - The mission, dubbed

Ovo je historijski događaj s obzirom da je ovo prvo lansiranje ljudske posade koju radi SpaceX i da NASA šalje ljude sa američkog tla u svemir prvi put nakon 9 godina.

Ovime je večeras otvareno novo poglavlje u svemirskim letovima, barem kada je riječ o lansiranju ljudi u orbitu. Ovo je prvi put da NASA-ine astronaute lansira jedna privatna svemirska kompanija, SpaceX Elona Muska.

Raketa Falcon 9 ponijela je u orbitu kapsulu Crew Dragon u kojoj se nalaze iskusni astronauti Douglas Hurley i Robert Behnken. Oni bi na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) trebali pristati nakon 19-satnog leta, a tamo će provesti nešto više od tri mjeseca.

NASA je već ranije objavila da je rizik da ova misija ne bude uspješna procijenjen na 1:60, što je unutar granica prihvatljivog za ovakav zahtjevan poduhvat.

Podsjetimo, prvo lansiranje trebalo se desiti prije nekoliko dana, no zbog nepovoljnih vremenskih prilika iznad Floride otkazano je samo 17 minuta prije zakazanog vremena polijetanja.

Mjesto lansiranja je historijska baza Kennedy Space Center na Cape Canaveralu u Floridi. SpaceX-ova raketa poletjela je s istog mjesta odakle su 1960-ih i 1970-ih godina astronauti polijetali na Mjesec u misijama Apollo.

To se desilo 8. jula 2011. godine, kada je Space Shuttleom Atlantis u orbitu poslao četvero astronauta.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj