Bez novih slučajeva: Slovenija spremna objaviti i administrativni kraj epidemije

U Sloveniji u zadnja 24 sata nema novozaraženih, objavila je u subotu vlada koja će zbog dobre epidemiološke slike u nedjelju proglasiti i administrativni završetak epidemije nakon 80 dana.

U bolnicama u Ljubljani i Mariboru još je samo sedam bolesnika primljenih na liječenje od covida-19, od toga dva na odjelu intenzivne njege.

U zadnja 24 sata provedeno je 613 testiranja i nije potvrđena nijedna nova zaraza koronavirusom, objavljeno je.

Janša: Stanje u Sloveniji najbolje u Europi

Od proglašenja epidemije 12. ožujka koronavirus je uz više od 78 tisuća testova potvrđen kod 1473 osobe, a među oboljelima je bilo 108 smrtnih slučajeva, najviše u starijoj populaciji s više kroničnih bolesti iz domova za starije i nemoćne, a iz bolnice su nakon liječenja bila otpuštena 293 pacijenata.

Zahvaljujući vrlo dobrom epidemiološkom stanju, za koje premijer Janez Janša tvrdi da je najbolje u Europi, njegova vlada nastavlja popuštati dosadašnje mjere, pa će se idući tjedan za učenike svih razreda koji su do sada učili “na daljinu” ponovo otvoriti učionice.

Uskoro svi učenici ponovno u klupama

Nakon što su početkom ovog tjedna u školske klupe vraćeni polaznici prva tri razreda, u učionice se u ponedjeljak vraćaju učenici četvrtog i petog, a u srijedu i ostalih razreda.

Uz odgovarajuću fizičku udaljenost oni više neće trebati nositi maske na licu, ali su one preporučljive za nastavnike i učitelje. Nastava za učenike srednjih škola do kraja će se odvijati na daljinu, s izuzetkom polaznika završnih razreda koji se pripremaju za polaganje mature, odlučilo je ministarstvo za obrazovanje, a potvrdila vlada.

Sutra će proglasiti i administrativni kraj epidemije

Vlada Janeza Janše će u nedjelju proglasiti i “administrativni” završetak epidemije proglašene 12. ožujka, uz konzultacije i sa suglasnošću Nacionalnog zavoda za javno zdravlje (NIJZ).

To na primjer znači da nošenje maski u zatvorenom prostoru više neće biti obavezno i tretirano kao kršenje zakona nego samo “preporučeno”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj