LJUTA ZBOG AMERIČKIH SANKCIJA SJEVERNOM TOKU 2? Merkelova navodno zbog pandemije odbila Trampov poziv da uživo prisustvuje samitu G7!

Njemačka kancelarka nije prihvatila poziv predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trampa da uživo prisustvuje samitu G7 koji će se održati u Washingtonu krajem juna zbog pandemije korona virusa, prenosi Politico.

Kancelarkino odbijanje da prisustvuje samitu podriva pokušaje američkog predsjednika da ovaj događaj predstavi kao pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom i nova je u nizu nesuglasica između ova dva lidera.

Federalna kancelarka zahvaljuje predsjedniku Trampu na njegovom pozivu za samit G7 krajem juna u Washingtonu. Uzimajući u obzir sveopću situaciju u vezi sa pandemijom u ovom trenutku, ona ne može da pristane da uzme učešća i da otputuje za Washington“, izjavio je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert za Politico. “Ona će naravno nastaviti da prati razvoj pandemije“, dodao je Seibert.

Problemi sa Sjevernim tokom 2

Odbijanje Merkel da prihvati poziv Trampa posljednji je u nizu pokazatelja zategnutih odnosa između ova dva lidera, ocjenjuje Politico.

Ove sedmice u telefonskom razgovoru između američkog predsjednika i njemačke kancelarke došlo je do nesuglasica zbog tema koje se odnose na Sjeverni tok 2 i odnose sa Kinom, tvrdi viši američki zvaničnik koji je želio da ostane anoniman.

Podsjećamo, američki predsjednik Donald Tramp potpisao je prijedlog zakona o godišnjoj odbrambenoj potrošnji u koji su uključene sankcije za Sjeverni tok 2, gasovod koji se gradi za transport ruskih zaliha gasa direktno u Njemačku preko Baltičkog mora, i to 21. decembra 2019. godine, nakon čega su prijavljeni prvi slučajevi koronavirusa u kineskom Wuhanu. Zahvaljujući Trampovim sankcijama stopirana je izgradnja gasovoda koji bi prema zvaničnom mišljenju američke administracije povećao ovisnost Evrope o ruskom plinu i dao dodatno oružje u ruke Rusiji protiv Zapada.

Glasnogovornik njemačke vlade nije odgovorio na pitanje da li je u ovom razgovoru došlo do novih tenzija između dva lidera, a Bijela kuća po tom pitanju nije dala komentar, prenosi Politico.

Predsjednik Tramp je samit koji je trebalo da se održi u martu otkazao zbog korona virusa i najavio održavanje video-konferencije. Međutim, on je u tvitu objavljenom 20. maja rekao da bi samit mogao da se održi i da bi to bio odličan pokazatelj normalizacije situacije u vezi sa pandemijom.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj