PENTAGON NAREDIO PRIPRAVNOST VOJNE POLICIJE: U Mineapolisu uveden policijski sat, predsjednik Tramp razgovarao sa porodicom ubijenog Afroamerikanca!

Dok su se nemiri proširili u desetine američkih gradova u petak, Pentagon je poduzeo rijedak korak naređujući vojsci da stavi nekoliko aktivnih vojnih policijskih jedinica na raspolaganje u Minneapolis, gdje je policijsko ubistvo Georgea Floyda potaknulo široke proteste.

George Floyd death: Military police on standby as riots rock US ...

Vojnicima iz Fort Bragg-a u Sjevernoj Karolini i Fort Drum-a u New Yorku naređeno je da budu spremni za razmještaj u roku od četiri sata ako budu pozvani, prema riječima tri osobe koje su direktno upoznate s naredbom o pripravnosti, prenosi AP.

Vojnicima u Fort Carsonu, Koloradu i Fort Rileyju u Kansasu rečeno je da budu spremni u roku od 24 sata, navodi AP uz napomenu da izvori nisu htjeli da se njihova imena objave jer nisu ovlašteni za davanje informacija o pripremama

Naredbe za pripremu vojske poslane su usmeno u petak, nakon što je predsjednik Donald Tramp zatražio od ministra obrane Marka Espera da vojska pomogne u gušenju nemira u Minneapolisu gdje su se protesti pretvorili u pljačku i paljenje u nekim dijelovima grada.

Predsjednik je zahtjev uputio telefonskim pozivom iz Ovalnog ureda u četvrtak navečer ministru Esperu, savjetniku za nacionalnu sigurnost Robertu O´ Brienu i nekolicini drugih. Zatražio od Espera mogućnost brzog djelovanja ako protesti u Minneapolisu budu izvan kontrole, izjavio je jedan od visokih dužnosnika Pentagona.

Jedna osoba ubijena

Jedna osoba ubijena je u centru Detroita, nakon što je neko iz SUV vozila pucao u masu ljudi, koji su protestovali zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja u Minneapolisu, kazali su u subotu iz policije, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Pucnjava se dogodila oko 23:30 sati u petak, u blizini grčke četvrti u Detroitu, dok su se policajci naguravali s desetinama demonstranata“, rekla je narednica Nicole Kirkwood, glasnogovornica policijske uprave u Detroitu.

Istakla je da niko od policijskih službenika nije bio umiješan u pucnjavu.

Kirkwood je rekla da je žrtva 19-godišnji muškarac, koji je u bolnici proglašen mrtvim.

Pojasnila je da je osumnjičeni u Dodge Durangu uletio i ispalio hice u masu ljudi te je naglasila da zasad nemaju nikakve indicije o tome ko je izvršio zločin.

Ranije istu večer policijski komandir u Detroitu pogođen je kamenom, nakon čega je hospitalizovan. Policajci, mnogi u opremi za rastjerivanje nereda, sukobili su se s demonstrantima i formirali kordone na ulicama.

Izvršeno je na desetine hapšenja, a za mnoge od pritvorenih iz policije kažu da nisu iz Detroita, prenijeli su lokalni mediji. Do ponoći se broj demonstranata znatno smanjio, dok ih je policija rastjerivala suzavcem.

Protesti su počeli tokom dana i bili su mirni dok su demonstranti marširali prema policijskoj stanici u Detroitu. Kako je veče odmicalo, neki u masi su postajali nasilni.

Protesti zbog smrti Georgea Floyda bjesnili četvrti dan zaredom

Demonstranti su se u petak, četvrti dan zaredom, okupili širom Sjedinjenih Američkih Država kako bi iskazali nezadovoljstvo zbog smrti Georgea Floyda, nenaoružanog crnca koji je umro prilikom hapšenja, nakon što ga je bijeli policajac oborio i nekoliko minuta mu držao koljeno na vratu u Minneapolisu u državi Minnesota.

Od ponedjeljka, kada je 46-godišnji Floyd umro, dok je policajac Derek Chauvin klečao na njegovom vratu duže od osam minuta, Minneapolis je zahvatio val protesta. No, policija se sukobila i s demonstrantima u Los Angelesu i New Yorku, kao i u još nekim američkim gradovima.

Uprkos pozivu na mirne proteste, neki su prerasli u nasilje, praćeni pljačkama, paljenjem i sukobima s policijom. Protesti su se održali i u Bostonu, Memphisu, Louisvilleu, Detroitu, Houstonu, Denveru, Chicagu, Oaklandu…

Posljednji protesti uslijedili su nekoliko sati nakon što je Michael Freeman, tužilac okruga Hennepin u Minneapolisu protiv Chauvina podigao optužnicu za ubistvo s predumišljajem i ubistvo trećeg stepena.

Demonstranti zahtijevaju hapšenje i preostale trojice policajca koji se vide na video snimcima na mjestu događaja kada je Floyd uhapšen. Njih trojica su otpušteni odmah nakon saznanja o incidentu, kao i Chauvin, ali zasad protiv njih nije podignuta optužnica.

Demonstranti su se u petak kasno uvečer okupili u Minneapolisu, uprkos policijskom satu koji je gradonačelnik Jacob Frey uveo u nadi da će ugušiti nasilne proteste. Frey je u utorak otpustio svu četvoricu policajaca.

Tramp razgovarao sa porodicom ubijenog

Američki predsednik Donald Tramp izjavio je u petak da je razgovarao sa članovima porodice Džordža Flojda, Afroamerikanca koji je preminuo tokom policijske intervencije u Mineapolisu. Tramp je rekao da “ne možemo dozvoliti” da demonstracije u Mineapolisu “dodatno skliznu u nezakonje, anarhiju i haos”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj