UVODE SANKCIJE ODGOVORNIMA ZA ‘GUŠENJE AUTONOMIJE’: SAD ukidaju poseban tretman za Hong Kong

 Američki predsjednik Donald Tramp izjavio je danas da je dao smjernice svojoj administraciji da započne proces ukidanja posebnog tretmana za Hongkong, kao odgovor na planove Pekinga da uvede novi zakon o bezbjednosti u Hongkongu.

Novi protest u Hongkongu zbog zakona o bezbednosti

Tramp je na konferenciji za novinare u Bijeloj kući rekao da je Kina prekrišila obećanje u vezi sa autonomijom Hongkonga i najavio da će SAD uvesti sankcije pojedincima koje vidi kao odgovorne za “gušenje autonomije Hongkonga”.

On je rekao da je potez koji je, kako je naveo, Peking preduzeo protiv Hongkonga “tragedija za narod Hongkonga, Kinu i svijet”, prenosi Rojters. “Preduzet ćemo akciju da ukinemo povlašteni tretman Hongkonga”, rekao je Tramp.

Svenarodni kineski Kongres odobrio je u četvrtak predlog zakona koji će biti upućen stalnom odboru na konačno usvajanje.

Zakon, kojim bi se kriminalizovala secesija, subverzija, terorizam i strano miješanje u Hongkongu, osudile su zapadne zemlje poput Velike Britanije, SAD, Australije i Kanade.

Kako javlja Rojters, te zemlje u zajedničkom saopštenju tvrde da će novi zakon narušiti odredbe kinesko-britanskog sporazuma iz 1984. godine kojim je bivšoj britanskoj koloniji zagarantovana autonomija.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj