LETJET ĆEMO I NA MARS! Tramp o historijskom lansiranju “Falkona 9”: “Ovo je samo početak”

Predsjednik SAD-a Donald Tramp rekao je, nakon polijetanja u orbitu svemirske letelice “Falcon 9” iz Svemirskog centra “Kennedy” na Floridi, da je to samo početak i da će na kraju američki astronauti letjeti i na Mars.

reererer4554

– Nevjerovatno je, snaga, tehnologija – prokomentarisao je Tramp prvi let u svemir sa američkog tla poslije devet godina i dodao da je to bio “divan prizor”.

Američki predsjednik je u društvu potpredsjednika Majka Pensa i drugih visokih zvaničnika posmatrao lansiranje svemirske letjelice “Falcon 9”, navodi agencija Rojters.

Raketa “Falcon 9” lansirana je u 15.22 po lokalnom vremenu, a astronauti su u novoj kapsuli “Crew Dragon”, kojoj je to prvi let u orbitu sa ljudskom posadom.

Posljednji put nova letjelica lansirana prije 40 godina

Američki astronauti su u posljednjih devet godina kretali u orbitu na ruskoj raketi Sojuz. To je i prvi put da Amerikance u svemir nose komercijalne svemirske letjelice u vlasništvu privatnih kompanija koje njima i upravljaju.

NASA je posljednji put astronaute u nekoj novoj letjelici lansirala prije 40 godina na početku programa shuttle.

Musk, Južnoafrikanac i tehnološki mogul koji je bogatstvo stekao u Silicijskoj dolini, izvršni je direktor proizvođača električnih automobila i baterija Tesla.

Hurley (53) i Behnken (49) su zaposlenici NASA-e pod ugovorom sa SpaceX-om. Na ISS-u bi trebali ostati nekoliko sedmica i pomagati posadi koja se već nalazi u tom svemirskom laboratoriju.

(Global CIR/Agencije)

Objavljeno u:

Komentiraj