NAKON SEDAM SATI ZAVRŠENO ROČIŠTE! Novalić: Ne može se dokazati nešto što se nije desilo, iz ovoga ću izaći čist!

Završeno je ročište o određivanju pritvora premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću, suspendovanom direktoru FUCZ-a Fahrudinu Solaku i vlasniku firme Srebrena malina Fikretu Hodžiću.

rtrerer

Ročište je trajalo sedam sati, tokom kojih su Tužilaštvo i odbrane imali opširna izlaganja. Iz Tužilaštva su kazali da imaju dokaze za sve svoje navode, dok se odbrana pobunila jer su osumnjičeni zadržani više od 48 sati. No, tužioci su ostali pri svom prijedlogu za određivanje pritvora.

Sud BiH sada ima rok od 24 sata da odluči da li će osumnjičenima biti određen pritvor ili neka druga mjera zabrane.

Novalić: Ako neko dokaže bilo šta od ovoga, meni ne treba nikakav sud, sam ću sebi presuditi

“Još samo fali da Tužilaštvo navede da smo naručili pandemiju iz Kine”.

Kazao je ovo u svom obraćanju Sudu premijer Fadil Novalić na ročištu povodom prijedloga Tužilaštva BiH da mu se odredi jednomjesečni pritvor.

Novalić je, tokom svog kratkog obraćanja kazao kako je on prije dolaska na premijersku funkciju prije šest godina, za 33 godine rada u privatnom sektoru “ostvario milijardu i 200 miliona out i isto toliko in”.

– To je više od dvije milijarde novca koji sam obrnuo u biznisu, zar bih sad došao da za nekih 10,5 miliona pravim kriminal – istaknuo je Novalić.

Podsjetio je da je na funkciju premijera postavljen prije šest godina po preporuci predstavnika međunarodne zajednice koji su u njemu prepoznali uspješnog poslovnog čovjeka.

– Tada je Inzko kazao doslovno: “Momak, to što ste uradili u svojim firmama, uradite to u svojoj državi, na taj način” – kazao je Novalić, pojasnivši kako je na preporuku visokog predstavnika Valentina Inzka Bakir Izetbegović njega u ime SDA delegirao za premijera Federacije BiH.

– Moj je život bio Švicarska prije ovoga, meni ne trebaju ove gluposti – potcrtao je Novalić, te podsjetio je da je u trenutku hapšenja na računu Vlade ostavio 600 miliona maraka.

Kazao je i da Tužilaštvo njemu stavlja na teret krivično djelo pranje novca, što je, kako je naveo, nonsens.

Pojasnio je da je po definiciji pranje novca je ubacivanje novca stečenog kriminalnim radnjama u legalne tokove, da je nemoguće pranje novca uplaćivanjem iz budžeta, te da je to “opasno neznanje”.

– Tužilaštvo pokazuje brutalno neznanje o radu Vlade – kazao je Novalić, te se osvrnuo i na isticanje zaključka 6. sa proširene sjednice Vlade FBiH kojim se odobrava medicinskim ustanovama nabavka potrebne opreme. Tužilaštvo to problematizira na način što tvrdi da Federalna uprava civilne zaštite nije medicinska ustanova. Zaključak 6. se odnosi samo na naše kliničke centre čiji smo mi vlasnik, za sve druge je nadležna Federalna uprava civilne zaštite da nabavlja – pojasnio je Novalić i rekao da to dvoje nema veze jedno s drugim.

– Po Newtonu, ne može se dokazati nešto što se nije desilo. Ako neko dokaže bilo šta od ovoga, meni ne treba nikakav sud, ja ću sam sebi presuditi – rekao je Novalić.

Kazao je i kako ne može nikako zaobići političku konotaciju ovog slučaja.

– Uhapsiti premijera, koji je ostavio 600 miliona na računu, napravio 100.000 radnih mjesta, penzioni sistem u suficitu, borački zakon koji godinama niko nije mogao da riješi… Uhapsiti svog premijera za mene je državni udar, duboko sam protiv ovog događaja – kazao je Novalić.

Pitao je i “da li to mogu uraditi u Banjoj Luci”, podsjetivši da je na identičan način radio i premijer Republike Srpske Radovan Višković.

Za kraj je dodao kako od četvrtka nije ništa ni jeo ni pio, te da na taj način pokazuje svoj otpor ovome.

– Neko bi ovdje padao u nesvijest. Ja ću iz ovog izaći čist čovjek – zaključio je na kraju Novalić.

Vidović: Pritvor bi mogao rezultirati padom Vlade FBiH

Advokatica Fadila Novalića, Vasvija Vidović, kazala je da su navodi Tužilaštva paušalni te da nisu zasnovani na dokazima.

“Dalo se primijetiti da Tužilaštvo ne posmatra događaj u kontekstu vremena u kojem se desio niti u kontekstu propisa koji regulišu rad državnog organa. Ono što je premijer rekao je istina, a to je da se pokazuje nepoznavanje propisa o funkcionisanju Vlade i drugih organa. Tužilaštvo tvrdi da Agencija za javne nabavke nema pravo da daje mišljenja, a to je njen osnovni zadatak.

Mnoge tvrdnje ne stoje. Cijeli ovaj postupak je veoma zabrinjavajući, vidi se da se ne temelji na dokazima i zabrinjavajuće je ono što će se desiti ako dođe do pritvora. Doći će do ozbiljnih poremećaja, ako ne i do pada Vlade FBIH”, kazala je Vidović.

Advokat Fahrudina Solaka, Kadrija Kolić, smatra će se svi osumnjičeni uskoro biti pušteni na slobodu jer je prijedlog za određivanje pritvora neosnovan. “Nema elemenata krivičnog djela niti za jednog osumnjičenog i mi očekujemo da će biti pušteni na slobodu”, kazao je Kolić.

Na pitanje medija za komentar o navodima Tužilaštva da je Solak izuzeo snimke videonadzora, Kolić je kazao da je to rečeno samo zbog medija. “Solak je samo pribavio dokaze koji mu trebaju za odbranu. Tužilaštvo nije iznijelo niti jednu odredbu zakona koja kaže da je to zabranjeno“, tvrdi Kolić.

Advokatica Mirna Delalić koja zastupa Fikreta Hodžića naglasila je da Tužilaštvo BiH nema nikakvih dokaza o udruživanju osumnjičenih radi ostvarivanja imovinske koristi.

Moj klijent nije poznavao nikoga od ovih osoba da bi on mogao postati pripadnik neke grupe. On je svoje ponude slao i drugim organima i drugim zemljama, ne samo Vladi FBiH. Nema nijednog dokaza da je Fikret Hodžić bio dio nekog plana i podjele uloga radi ostvarivanja imovinske koristi. Tačno se zna gdje su sva sredstva preusmjerena i postoje dokazi za to”, kazala je Delalić.

Navodi Tužilaštva i odbrane

Tužilaštvo BiH Novalića, Solaka i Hodžića tereti za udruživanje radi počinjenja krivičnog djela, zloupotrebu položaja i ovlasti, primanje nagrade, trgovinu utjecajem i pranje novca, a Solaka i Hodžića i za krivotvorenje službene isprave.

Tužilački tim je iznio tvrdnju o kontaktima premijera i Hodžića i prije nego je Srebrena malina poslala ponudu za nabavku respiratora. Međutim, u sudnici se nisu mogli čuti konkretni dokazi da je to činjeno s ciljem počinjenja krivičnog djela. Naime, odbrana je navela da su se Hodžić i Novalić vidjeli nakratko u Uredu premijera, kao što je bio slučaj i sa nekim drugim osobama sa kojima je odžavao sastanke po sličnim pitanjima.

Tužioci su u ovom slučaju, navodeći dokaze, premijera u više navrata tretirali kao individuu odgovornu za odluke Vlade FBiH, na šta je odbrana reagirala objašnjavajući i citirajući zakonske propise koji jasno kažu da premijer ne može imati individualnu odgovornost, s obzirom da Vlada FBiH donosi odluke kao kolektivni organ, a premijer kao ovlaštena osoba ih potpisuje, čak i onda kada na sjednicama ne glasa za usvajanje tih odluka.

Tužilaštvo BiH se u više navrata, objašnjavajući navodna krivična djela, pozivalo na neimenovane svjedoke koje su ispitali, na šta je reagirala advokatica Vidović, tvrdeći da u svojoj dugogodišnjoj advokatskoj karijeri prvi put svjedoči takvoj situaciji, da se svjedoci ne imenuju, te je ustvrdila da je to moguće isključivo u slučaju zaštićenih svjedoka, što ovdje nije slučaj.

Tokom obrazlaganja navodnog krivičnog djela, Tužilaštvo BiH nije do kraja razjasnilo šta je zapravo bio krajnji cilj osumnjičenih, koje oni smatraju za kriminalnu grupu, pa tako se nije moglo čuti ni kakvu su to konkretnu imovinsku korist navodno priskrbili udruživanjem i nabavkom respiratora. Advokatica Vidović je kazala kako je nevjerovatno da se Tužilaštvo još nije bavilo finansijskom istragom u ovom slučaju.

Odbrana je skrenula pažnju da novac koji je bio prebačen FUCZ-u ni u kom slučaju nije mogao biti prebačen bez saglasnosti ministrice finansija FBiH Jelke Milićević, a što je Tužilaštvo BiH tokom cjelokupnog izlaganja propustilo spomenuti. Novalićevi advokati su kazali kako je Vlada donosila odluke o prebacivanju novca CZ za nabavke tokom pandemije te da nije bilo precizirano da je to za respiratore. Između ostalog, naveli su da je Milićević bila ta koja je na sjednici Vlade predložila i obrazložila zašto se novac treba prebaciti CZ za nabavke. Vlada je sve usvojila jednoglasno.

– Što ne reče Tužilaštvo ko je izvršio transfer novca? Pa to je učinila Milićević. Da je bilo sporno Ministarstvo finasija je bilo dužno takvu transakciju odbiti – kazala je Vidović na ročištu.

Odbrana je također sugerirala da ova istraga ni na koji način ne tretira direktora Agencije za javne nabavke BiH Đenana Salčina, koji je, prema njihovom mišljenju, bio ključna osoba koja je u ime Agencije dala tumačenje na koji način se mogu vršiti ove nabavke. Tužioci su u jednom momentu samo spomenuli da je postojalo saopćenje, odnosno uputa Agencije, ali je tužioc Džermin Pašić rekao da on to ne želi posebno obrazlagati.

Osim toga, na početku svoga izlaganja advokatica Vidović je kazala da je Tužilaštvo BiH u ovom slučaju prekršilo zakon zadržavajući u pritvoru trojicu osumnjičenih na način da je istekao zakonski rok u kojem su im mogli zadržati, te da u okviru tog roka nisu uputili Sudu BiH zahtjev za određivanje pritvora. Naime, tužioci su još u prostorijama SIPA-e u četvrtak navečer ispitali osumnjičene i od tog momenta je počeo teći rok od 24 sata kojeg je Tužilaštvo BiH imalo na raspolaganju, a zahtjev je upućen tek u subotu popodne.

Budući da se Tužilaštvo BiH pozivalo na to da bi javnost mogla biti uznemirena ukoliko se osumnjičeni puste na slobodu, Vidović je upozorila da je takav zahtjev sa stanovišta ranije odluke Ustavnog suda BiH neprihvatljiv jer se time, između ostalog, sugerira da Tužilaštvo BiH nije u stanju da radi svoj posao neovisno od pritiska javnosti. Odbrana smatra da Tužilaštvo BiH manipulira tezom o narušavanju reda i mira u slučaju puštanja na slobodu osumnjičenih.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj