RAST POTRAŽNJE I SMANJENJE PROIZVODNJE! Cijene nafte porasle petu sedmicu zaredom

Cijene nafte na svjetskim tržištima porasle su i prošle sedmice, petom zaredom, jer se očekuje daljnje smanjenje proizvodnje, dok bi potražnja za naftom trebala porasti jer mnoge zemlje u svijetu pokreću privredne aktivnosti, s obzirom na usporavanje širenja koronavirusa.

Na londonskom je tržištu cijena barela s isporukom prošle sedmice porasla 7,7 posto, na 37,84 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 6,7 posto, na 35,49 dolara.

U posljednjih pet sedmica cijene su nafte znatno porasle jer mnoge zemlje ublažavaju restriktivne mjere uvedene radi suzbijanja širenja koronavirusa, pa se privredna aktivnost pokreće, a potražnja za naftom jača.

Nakon oštrog pada u martu i aprilu, zbog paralize privrednih aktivnosti uslijed koronakrize, u maju je cijena barela na američkom tržištu skočila 88 posto, što je njezin rekordni mjesečni skok, dok je na londonskom tržištu barel poskupio 40 posto, najviše od marta 1999. godine.

Potražnja za gorivom još uvijek slaba

Potražnja za gorivom još je slaba, unatoč ukidanju ograničenja putovanja koja su uvedena u mnogim zemljama kako bi se suzbila pandemija koronavirus, kažu analitičari.

No, smanjuje se proizvodnja, na što, među ostalim, ukazuje višemjesečni pad broja aktivnih bušotinskih postrojenja u SAD-u.

Od početka maja na snazi je i dogovor Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEC) i neovisnih proizvođača na čelu Rusijom o najvećem smanjenju proizvodnje u povijesti, za 9,7 miliona barela dnevno.

U drugoj sedmici juna trebao bi biti održan redovni sastanak OPEC-a i njegovih saveznika. Saudijska Arabija i neke članice OPEC-a razmatraju produljenje sporazuma o smanjenju proizvodnje i na drugu polovinu godine, no još nisu dobile potporu Rusije.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj