UČINIMO FRANCUSKU DRŽAVOM KOJA PROIZVODI ‘ČISTA VOZILA’! Makron najavio: Podrška autoindustriji od osam milijardi eura!

Francuski predsjednik Emanuel Makron predstavio je “historijski plan” vrijedan više od osam milijardi eura za automobilsku industriju pogođenu krizom izazvanom korona virusom i za njenu modernizaciju kako bi Francuska prednjačila u proizvodnji električnih automobila.

Francuska pomaže proizvođačima automobila, povećava i subvencije ...

Makron je u srijedu, prilikom posjete fabrici opreme Valeo u mjestu Etapl na sjeveroistoku Francuske, najavio da će država uložiti nešto više od osam milijardi eura pomoći automobilskom sektoru.

“Cilj je da Francusku učinimo prvom državom koja proizvodi čista vozila u Evropi, čime bi se u pet godina proizvodnja povećala na više od milion električnih i hibridnih vozila”, rekao je Makron, a prenio sinoć SeeBiz.

Francuski predsjednik je najavio povećanje ekološkog bonusa na 7.000 eura za kupovinu električnog automobila za građane i na 5.000 eura za kompanije, kao i bonus od 2.000 eura za hibridna vozila. Predviđeno je i povećanje bonusa kod kupovine električnog automobila po načelu „staro za novo”.

“Radi se o planu odbrane radnih mjesta u našoj industriji suočenoj s jednom od najtežih kriza u svojoj historiji. To je plan nezavisnosti automobilske industrije. Dakle, radi se o planu budućnosti automobila 21. vijeka”, rekao je Makron.

Naveo je da francusko-nemački plan obnove od oko 500 milijardi eura, koji je predstavio prošle nedjelje s njemačkom kancelarkom Angelom Mekrel, treba da podrži najugoženije sektore, poput automobilskog.

Makron je od „Renoa” tražio garanciju za budućnost zaposlenih u dvije fabrike na sjeveru zemlje i upozorio da zajam od pet milijardi koji je država obećala „Renou” neće moći da bude odobren prije završetka pregovora koji će početi u ponedjeljak.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj