DELEGACIJA EU PORUČILA NADLEŽNIMA: Očekujemo da se istrage provedu na temelju vladavine prava, bez političkog pritiska!

Delegacija Evropske unije u BiH oglasila se saopćenjem za javnost u vezi s aktuelnim pravosudnim postupcima, ali i pritiscima na te institucije.

BiH i EU: Između izazova i slabosti

Očekujemo od vlasti iz cijele BiH da pravilno istraže i pokrenu postupke pred nadležnim sudovima u slučaju bilo kakvih sumnji o zloupotrebi sredstava u procesu javnih nabavki, uključujući i onih za vrijeme odgovora na COVID-19 pandemiju. Od svih predstavnika vlasti očekujemo da provedu učinkovite istrage, u potpunosti u skladu sa garancijama pravičnog suđenja, na temelju načela vladavine prava, kao ključne vrijednosti EU, i bez bilo kakvog političkog pritiska ili uticaja. Neovisnost tužitelja i sudija su od suštinskog značaja i moraju se osigurati. Prijetnje i pritisci na policiju i tužitelje su neprihvatljivi“, navodi se u saopćenju.

“Pozivamo Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine da bez daljnjeg odlaganja uskladi zakonodavstvo BiH o javnim nabavkama sa relevantnom pravnom stečevinom EU, kako se to zahtijeva i u Mišljenju”, zaključuje se u saopćenju.

Podsjetimo jučer se o ovom pitanju oglasila i ambasada SAD-a.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj