NAZVAO SEBE PREDSJEDNIKOM REDA I ZAKONA! Tramp poručio da neće dozvoliti nasilje i haos: “Odbije li neki grad ili savezna država poduzimati mjere potrebne za zaštitu života i imovine svojih stanovnika, angažirat ću američku vojsku i brzo riješiti problem”

Američki predsjednik Donald Tramp u ponedjeljak navečer iz vrta Bijele kuće se obratio naciji povodom nasilnih protesta diljem SAD-a nakon smrti crnca Georgea Floyda pod koljenom bijelog policajca u Minneapolisu. U kratkom govoru nakon kojega nije odgovarao na pitanja novinara zaprijetio je slanjem vojske na ulice američkih gradova ne uspiju li guverneri pojedinih saveznih država suzbiti demonstracije.

tramp-biblija

– Ja sam vaš predsjednik zakona i reda, ustvrdio je Tramp nazvavši sebe ‘saveznikom svih mirnih demonstranata‘, ali odmah potom je krenuo s mnogo oštrijim porukama rekavši da ‘nacija treba sigurnost, a ne anarhiju’.

Nasilne demonstracije okarakterizirao je kao ‘čin domaćeg terorizma’.

Snažno sam preporučio svakom guverneru da na ulice izvede dovoljan broj pripadnika Nacionalne garde kako bismo zadominirali na ulicama. Gradonačelnici i guverneri moraju uspostaviti prevladavajuću prisutnost pripadnika snaga reda na ulicama sve dok nasilje ne bude obuzdano. Odbije li neki grad ili savezna država poduzimati mjere potrebne za zaštitu života i imovine svojih stanovnika, ja ću angažirati američku vojsku i brzo im riješiti problem, izjavio je predsjednik Tramp.

Predsjednik Tramp je također rekao da šalje “hiljade i hiljade teško naoružanih vojnika, vojnog osoblja i službenika za provođenje zakona da zaustave nerede, pljačke, vandalizme, napade i bezobzirno uništavanje imovine” u glavnom gradu države Washingtonu.

„Amerikanci su s pravom bijesni i revoltirani brutalnom smrću Georgea Floyda. Moja uprava potpuno je posvećena tome da Georgeova porodica dobije zasluženu pravdu. Nije umro uzalud“, rekao je Tramp. „Ali ne možemo dozvoliti da ljutiti mafijaši uguše opravdane povike mirnih demonstranata.“

Naveo je nekoliko primjera u svom govoru o kršenju zakona posljednjih dana i vandaliziranju lokalnih poduzeća. Nije spomenuo nijedan slučaj policijske brutalnosti na prosvjedima ili povrede te smrti među aktivistima.

Govoreći o požaru u Crkvi svetog Ivana u blizini Bijele kuće, Tramp je događaje koje su doveli do uništenja bogomolje nazvao djelima “domaćeg terorizma”, piše The Hill.

Borit ću se da vas zaštitim. Ja sam vaš predsjednik reda i zakona i saveznik svih mirnih demonstranata “, rekao je. „Ali poslednjih dana našu su državu zaokupili profesionalni anarhisti, nasilni mafijaši, piromani, pljačkaši, zločinci, izgrednici ANTIFA-e i drugi.“ „Želim da organizatori ovog terora budu obaviješteni da će se suočiti s ozbiljnim novčanim i zatvorskim kaznama “, nastavio je.

Odmah nakon govora, u izvanrednom prizoru, predsjednik i njegovo osoblje prošetali su se ispred Bijele kuće, preko Trga Lafayette, do Episkopske crkve Svetog Ivana, koju zapalili demonstranti noć ranije.

Tokom kratke posjete, predsjednik je stajao ispred crkve i držao bibliju. Pratili su ga razni pomoćnici i dužnosnici, među kojima su glavni državni odvjetnik Bill Barr, kćerka i savjetnica Bijele kuće Ivanka Tramp, šef stožera Mark Meadows i ministar odbrane Mark Esper, piše Fox News.

Dok je on držao govor, u neposrednoj blizini same Bijele kuće i u okolnim ulicama policija je, kako javlja Reuters, prosvjednike nastojala rastjerati bacanjem suzavca i šok bombi te ispaljivanjem gumenih metaka.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj