OGLASIO SE GENERALNI SEKRETAR UN-a! Guterres pozvao na mirne prosvjede, čelnike na suzdržanost

Glavni tajnik UN-a Antonio Guterres pozvao je Amerikance koji prosvjeduju protiv rasne nejednakosti i pretjerane upotrebe policijske sile da to čine mirno, a američke čelnike i vlasti da ih poslušaju i pokažu suzdržanost, rekao je u ponedjeljak glasnogovornik UN-a Stephane Dujarric.

HRT: Glavni tajnik UN-a pozvao na mirne prosvjede i suzdržanost

Dujarric je odgovorio na val američkih prosvjeda zbog smrti Afroamerikanca Georgea Floyda za vrijeme policijskog privođenja u Minneapolisu prije tjedan dana.

Neki od uglavnom mirnih prosvjeda pretvorili su se u građanske nemire u mnogim gradovima.

“Kritika se mora čuti, ali mora biti izražena na miran način a vlasti moraju pokazati suzdržanost u odgovoru na prosvjednike”, rekao je Dujarric novinarima.

“U SAD-u – kao i u bilo kojoj zemlji na svijetu – raznolikost je bogatstvo a ne prijetnja, ali uspjeh raznolikih društava u svakoj zemlji zahtijeva veliko ulaganje u društvenu koheziju”, rekao je.

Što se tiče pretjerane upotrebe sile protiv prosvjednika, Dujarric je rekao da će svi slučajevi biti istraženi.

“Uvijek smo govorili da policijske snage širom svijeta moraju imati primjerenu obuku za poštivanje ljudskih prava te da se mora ulagati u društvenu i psihološku potporu policiji kako bi ispravno radila svoj posao”.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj