SUMNJA SE DA SU POVEZANI SA GRUPOM KOJA STOJI IZ POKUŠAJA DRŽAVNOG UDARA! Izdati nalozi za hapšenje 118 osoba, većinom pripadnika turske vojske i žandarmerije!

Turska je objavila naloge za pritvaranje 118 ljudi, uglavnom pripadnika vojnih i bezbjednosnih snaga, zbog sumnje da su povezani sa mrežom za koju Ankara tvrdi da stoji iza pokušaja državnog udara 2016. godine, saopštili su iz kancelarije Tužilaštva u Istanbulu. Akcija hapšenja provodi se u 35 turskih gradova, a dosad su uhapšene 72 osobe.

Tužilaštvo je izdalo naloge za pritvaranje 42 pripadnika vojske i žandarmerije na osnovu izjava ranije privedenih i analize telefonskih razgovora. Među njima su 24 osobe u aktivnoj službi.

Zatraženo je i privođenje 76 pripadnika vojske, žandarmerije i civila u odvojenoj operaciji nakon što je utvrđeno da su koristili telefone za stupanje u kontakt sa članovima mreže. Sedamdeset četiri osobe su u aktivnoj službi.

Vlasti provode akciju protiv navodnih pristalica klerika iz SAD Fetulaha Gulena od neuspješnog državnog udara 2016. godine, kada je poginulo 250 ljudi. Policija i dalje rutinski hapsi osumnjičene. Gulen, nekadašnji saveznik predsjednika Erdogana, živi u samonametnutom egzilu u Pensilvaniji od 1999. godine. On odbacuje optužbe da je umiješan u pokušaj državnog udara.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj