(VIDEO) POLICAJCI NA UDARU NASILNIH DEMONSTRANATA ŠIROM SAD-a! Četvorica pogođena vatrenim oružjem u St. Louisu, jedan u Las Vegasu, dva u Richmondu, u New Yorku autom prošli kroz grupu policajaca!

Policijski službenici širom Sjedinjenih Država bili su napadnuti u pucnjavama i automobilskim napadima u ponedjeljak navečer, dok su protesti nastavljeni u većim gradovima već sedmu noć, usprkos pozivu i naporima predsjednika Trampa da se okonča nasilje na ulicama.

RTRTRTRTRTRTRTRT

Demonstracijama u ponedjeljak obilježena je sedmica nemira otkako je nenaoružani crnac George Floyd umro kad mu je bijeli policijski časnik iz Minneapolisa nepropisno prislonio koljeno uz vrat, u šokantnom incidentu snimljenom na video snimku.

Iako su desetine hiljada ljudi u početku mirno marširale u demonstracijama protiv policijske brutalnosti i sistemskog rasizma, protesti zbog Floydove smrti ipak su zasjenjeni nasiljem, pljačkama i vandalizmom koji su zahvatili američke gradove, javlja Fox News.

U ponedjeljak navečer u St. Louisu, tokom prosvjeda u središtu grada upucana su četiri policajca, dva u nogu, jedan u stopalo te jedan u ruku. Šef policije John Hayden rekao je da ih je “neki kukavica” pogodio pucnjava, dok su stajali sa strane policijske linije. “Dok govorimo, pokušavamo uspostaviti kontrolu u ovom gradu, i dalje čujemo pucnjavu. Ne znam što bih drugo rekao. Ovo je grozno. Hvala Bogu, živi su.” Iz medicinskih službi u St. Louisu izvijestili su da su svi policajci bili svjesni i disali nakon što su dopremljeni u bolnicu.

U Las Vegasu, policajac je upucan u glavu u kasinu ‘Strip’. Mediji javljaju da se policajac sukobio s drugim osumnjičenim kad je neko izašao iz mase i pucao na časnika, koji je sada na aparatima za održavanje života.. Bila je to jedna od dvije pucnjave u gradu. Policija je priopćila da su službenici u zasebnom incidentu pucali na osumnjičenog kod Saveznog suda. Osumnjičeni je nekoliko puta pogođen.

U međuvremenu, u Richmondu, dva policajca i osumnjičeni ozlijeđeni su nakon pucnjave, javlja NBC 12. Službenici RPD-a pozvani su da istraže naoružanu osobu na aveniji Semmes rano u utorak ujutro. Kad su stigli, izbila je pucnjava. Dvojica policajaca i osumnjičeni odvedeni su u lokalne bolnice.

U Buffalou u državi New York jedan SUV je prošao kroz grupu policajaca tokom demonstracija, ozlijedivši najmanje dva policajca. Na snimku svjedoka prikazan je red policajaca, potpomognutih oklopnim transporterom, koji su jurili i borili se protiv čovjeka kojega je oko 21:30 snimao muškarac s TV kamerom. Trenutak kasnije, policajci su trčali dok je SUV jurnuo kroz njih, a najmanje jedan policajac završio je ispod točkova vozila.

U sličnom incidentu u Bronxu u New Yorku, službenik NYPD-a koji je istraživao izvještaje o provalama, rano je u utorak povrijeđen u udaru automobila. Časnik je u stabilnom stanju. U drugom incidentu u Bronxu, policajca NYPD-a napalo je nekoliko muškaraca, a svjedoci su zabilježili incident.

Posljednji val prosvjeda uslijedio je nekoliko sati nakon što se predsjednik Donald Tramp u obraćanju naciji zavjetovao da će vratiti red i zakon.

(Global CIR)

PROČITAJTE JOŠ:

Objavljeno u:

Komentiraj