KRITIKOVAO KOMUNISTIČKU PARTIJU I POZIVAO NA USTAVNE REFORME! Hao Haidong izbrisan iz historije kineskog nogometa!

Kineske vlasti uklonile su sve internetske poveznice koje se odnose na Hao Haidonga, najboljeg strijelca u historiji tamošnje nogometne reprezentacije.

Izbrisan je njegov profil na društvenoj mreži Weibo, a s najpopularnijeg sportskog foruma Hupu uklonjeni su svi blogovi, slike, videa, tekstovi i komentari koji su s njim povezani.

Povodom ovom postupku bio je njegov istup u kojem se pridružio pokretu zviždača kojeg je ustanovio kineski milijarder u egzilu Guo Wengui te je kritizirao komunističku partiju pozvavši na osnivanje nove federalne republike Kine koja će biti utemeljena na vladavini slobode, prava i demokracije.

U zajedničkom istupu sa svojom ženom Ye Zhaoying, bivšom dvostrukom prvakinjom svijeta u badmintonu, Hao je progovorio o tome kako je totalitarni režim ugnjetavao profesionalne sportaše kršivši njihova ljudska prava te je birokracijom i korupcijom uništio sportski duh u profesionalnom sportu Kine.

49-godišnji Hao je u dresu Kine odigrao 107 utakmica u kojima je postigao 41 gol. Svojevremeno je bio najpopularniji i najuspješniji nogometaš u državi te je s reprezentacijom 2002. godine izborio prvi i za sada jedini povijesni nastup na Svjetskom prvenstvu.

U karijeri je igrao za Bayi, Dalian Shide i Sheffield United te je šest puta osvojio naslov prvaka, a dva puta kup. Tri puta je bio najbolji strijelac kineske lige, a 1998. godine izabran je za najboljeg nogometaša Kine. Njegov sin Hao Runze je trenutno nogometaš Radničkog iz Niša, a prethodno je igrao u španjolskoj Granadi i Albaceteu dok je 2016. godine bio član zagrebačke Lokomotive.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj