PROTESTI U NEW YORKU UPRKOS POLICIJSKOM SATU! Dva njujorška policajca ranjena vatrenim oružjem, a jedan uboden nožem u vrat tokom iznenadnog napada!

Policijski službenik iz New Yorka iznenada je napadnut i uboden u vrat kasno u srijedu tokom patroliranja u Brooklynu, što je rezultiralo borbom zbog koje su druga dva službenika ranjena vatrenim oružjem.

wqqqwqw

Policija je na konferenciji za novinare u četvrtak priopćila kako je preliminarna istraga ukazala kako se osumnjičeni muškarac ležerno približio časnicima i izvadio nož. Policajci su bili raspoređeni na zadatku sprječavanja provala u trgovine, piše Fox News.

“Taj je službenik uboden u lijevu stranu vrata, hvala Bogu, nije zakačena arterija”, rekao je povjerenik policije New Yorka Dermot Shea. Ovaj napad je okvalificirao “potpuno kukavičkim, prezrenim, neisprovociranim napadom na bespomoćnog policajca.” Dvojica drugih policajaca na istom zadatku pogođena su u ruku hicima iz vatrenog oružja tokom incidenta, objavila je policija. Odjurili su u bolnicu u okrugu Kings i očekuje se da će preživjeti.

Kasnije su lokalni policajci čuli pucnjeve i odgovorili kako su pronašli osumnjičenog koji je imao pištolj, za koji je policija rekla da je vjerovatno oduzet od časnika. Osumnjičeni je više puta upucan na mjestu događaja koji je Shea kasnije opisao kao “haotičan”.

“Mislim da nam je svima dosta onoga što vidimo na svim razinama. Ovo nasilje mora prestati”, rekaoje Shea.

U istrazi pomaže i Zajednička radna skupina za terorizam FBI-ja. Pucnjava se dogodila gotovo četiri sata nakon početka policijskog sata u 8 sati.

Gradonačelnik Bill de Blasio nakon sukoba je otišao u bolnicu kako bi obišao službenike, izjavio je glasnogovornik. Kasnije je govorio na press konferenciji u četvrtak.

“Hvala Bogu da će se svi naši časnici oporaviti”, rekao je de Blasio. “To je još jedan primjer onoga što svaki dan rade muškarci i žene NYPD-a štiteći sve nas.” “Bez obzira što se još događa oko nas, moramo biti tu jedni za druge”, dodao je gradonačelnik. “Časnici nas štite. Moramo ih poštovati, podržavati, štititi. Moramo pronaći način da krenemo naprijed bez obzira koliko nas baca. Koronavirus i sve ostalo.”

New York City je danima blokiran prosvjedima protiv policijske brutalnosti. Tokom srijede održavali su se mirni marševi i prosvjedi, ali policija je krenula da ih razbije kada je na snagu stupio policijski čas. Nekoliko velikih marševa u drugim dijelovima Brooklyna nastavljeno je nakon policijskog sata koji su vlasti uvele kako bi spriječile da trgovine ne budu oštećene i demolirane.

Do incidenta je došlo nakon šokantnog videa objavljenog na društvenim mrežama u utorak, koji je pokazuje automobil kako namjerno prolazi kroz grupu policvajaca, pregazivši jednog od njih tom prilikom. Shea je rekao da je službenik i dalje na intenzivnoj njezi, “ali da se polahko oporavlja.”

Nije nagađao o motivu napada na policajce u Brooklynu, ali predsjednik policijske dobrotvorne udruge Patrick Lynch je za vrijeme prosvjeda okrivio anti-policijsku retoriku.

“Jesmo li iznenađeni? Jesmo li iznenađeni da smo opet u bolnici? Da li smo drugo mogli očekivati zbog retorike koju slušamo, antpolicijske retorike koja obilazi naše ulice, da li smo iznenađeni što smo dobili ovaj poziv? Ja nisam. Rekli smo da će se to dogoditi “, rekao je.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj