UMJESTO TOGA ODAT ĆE SE POČAST ZDRAVSTVENIM RADNICIMA! Otkazana parada povodom Dana pada Bastilje

Francuska je saopštila danas da vojna parada povodom Dana pada Bastilje neće biti održana zbog pravila o socijalnom distanciranju i da će biti zamijenjena ceremonijom odavanja počasti zdravstvenim radnicima koji se bore protiv epidemije koronavirusa.

Uz "Marseljezu" završena parada povodom Dana pada Bastilje

Umjesto tradicionalnog marša vojnika i prikazivanja vojne opreme u Aveniji Šanzelize 14. jula, ove godine će biti održana znatno manja ceremonija u Palati Konkord, gdje se inače parada završava u normalnim okolnostima, objavilo je francusko predsjedništvo.

Godišnjom paradom se od Prvog svjetskog rata obilježava upad u tvrđavu Bastilju 14. jula 1789. godine, tokom Francuske revolucije.

Ove godine, ceremoniji će prisustvovati oko 2.000 učesnika i 2.500 gostiju, koji će se okupiti u skladu sa pravilom držanja međusobnog rastojanja da bi se spriječilo širenje virusa, od kojeg je u Francuskoj umrlo više od 29.000 ljudi.

Biće obavljen i prelet aviona u čast medicinskog osoblja i ostalih koji su “mobilisani protiv virusa”, navodi se u saopštenju Јelisejske palate, prenio je AFP.

Događaj vjerovatno neće biti otvoren za javnost, ali ta odluka može biti preispitana ukoliko se zdravstvena situacija do tada popravi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj