ZASJEDA PREDSJEDNIŠTVO SDA! Izetbegović: SDA nikada neće imati problem sa pravosuđem, sa nama problem može imati samo krivosuđe!

U Sarajevu je u toku je sjednica Predsjedništva SDA koja bi trebala trajati satima, zbog čega je predsjednik Bakir Izetbegović odlučio da je nakratko prekine kako bi se obratio medijima i javnosti.

ewewewewe.jpg

“Imamo konkretne rezultate kada su u pitanju ekonomske mjere koje je pokrenula Vlada FBiH. MIslim da će biti sasvim zadovoljavajuće, kao što se pokazalo za zdravstveni sektor” kazao je i dodao: “Nismo zadovoljni reakcijama Vijeća ministara, mislim da se radi namjerna “soft” blokada od gospodina Tegletije. Pojedini ministri se trude uraditi nešto, ali ništa dapače nisu uradili”.

Afera “Respiratori” je bacila sve ostalo u sjenu.

Pozvao je pravosudne institucije da što prije završe istragu bez bilo kakvih utjecaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo svako kršenje zakona koje se utvrdi.

Nažalost, afera Respiratori je bacila sve u sjenu. Pozivamo pravosudne institucije da što prije okončaju istragu u skladu sa zakonom bez političkih i medijskih uticaja kako bi se utvrdila istina i sankcionisalo kršenje zakona“.

SDA i ja smo snažno stali uz premijera Novalića i čuli smo kritike da se radi o nedozvoljenom uticaju politike na pravosuđe. Mi se bavimo politikom i imamo obavezu da svaki negativni i pozitivni fenomen podcrtamo i reagujemo na njega. SDA nikada neće imati problem sa pravosuđem, sa nama problem može imati samo krivosuđe. Mislimo da su pristrasni, sude pod političkim uticajem i da ne sude prema svima jednako. Konkretno, nezamislivo je da premijeru u RS urade ono što su uradili u FBiH“, kazao je Izetbegović.

Odgovarajući na upit o reakcijama VSTV-a na ocjene SDA o aferi “Respirator”, Izetbegović je izjavio da SDA nije ni na koji način ugrozila poziciju glavne tužiteljice, a naročito ne na način da je ugrožena njena sigurnost.

Mi smo dužni da ukažemo na neke negativne procese i da pokušamo pomoći. Milan Tegeltija je svojevremeno, imali smo te snimke, izašli su u medijima, ta afera “potkivanje”, to je nedvosmisleno šta se tu desilo, to je tako jasno dokumentirano i on je trebao odmah da se povuće sa te pozicije. Je li to znači da oni koji dijele pravdu nama, da za njih ne postoji pravda? Da SDA ne smije to ni da primijeti, da kaže i da se njih uopće ne smije pitati za takve stvari? Sasvim jasno i nedvosmisleno smo vidjeli kako se prkosno u RS-u suprostavljaju odluci Ustavnog suda i znamo koje su zaprijećene kazne. Je li neko odgovarao za to? Treba pročitati odgovor Suda zašto ih nisu procesuirali. Zato što je to kolektivna odgovornost. To vam je, recimo, kao da bi deset ljudi ubilo nekoga, pa onda rekli da su oni kolektivno to uradili. Da je jedan od njih, bio bi procesuiran. To je nevjerovatno kakve se stvari zataškavaju, kako se neke stvari ignoriraju, kako se to Tužilaštvo i Sud snishodljivo prema nekim političarima odnose, kako to uopće ne kriju“, izjavio je Izetbegović.

U tom je kontekstu ponovo spomenuo odnos Tužilaštva prema federalnom premijeru Fadilu Novaliću, a zatim i na druge predmete koji su se vodili protiv zvaničnika SDA.

Protiv tri potpredsjednika SDA je svojevremeno pokrenut proces zato što su sva trojica bili uvezani u zapošljavanje nekog mladića. Poslije će se pokazati da je on, a mislim da se preziva Škaljo, zaposlen u skladu sa zakonom. Sve procedure su ispoštovane. Oni su se tu nešto raspitivali, nešto su urgirali, niko nije nikakvo mito zbog toga primio i OK. Može i to biti kriterij. Ne smiješ nazvati telefonom, tumačit će se to kao trgovina utjecajem. Tri potpredsjednika SDA. A onda pogledajte ovaj odnos prema ljudima iz RS-a. To je pritisak na krivosuđe. Mi želimo da imamo pravosuđe koje će suditi po pravdi, koje će pravosuditi, imati jednak odnos prema svima, ne biti pod političkim utjecajem, imati kvalitetne sudije i tužioce“, zaključio je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, nije bilo razgovora o potencijalnom ministru sigurnosti BiH i aferi “Asim”.

“Nismo govorili o imenima kada je riječ o ministru sigurnosti, bavit ćemo se time iduće sedmice. Žao nam je što je Fahrudin Radončić otišao, usložnjavaju se odnosi i slabi se pozicija probosanskog bloka na nivou države. Nećemo ga ubjeđivati da ostane, govorio mi je i ranije da bi išao, da misli da je dovoljno uradio, ali žalimo što je to tako i nadamo se da se to neće prenijeti na druge nivoe vlasti. Nadamo se da će Radončić ostati dok ne dođe novi ministar, da neće oslabiti bošnjačku reprezentaciju u Vijeću ministara”, kazao je Izetbegović.

Kada je riječ o problemu s predstojećim lokalnim izborima, SDA poziva predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH Zorana Tegeltiju da se osiguraju sredstva za izbore, ističući da će ova stranka mi podržati svako rješenje, makar i parcijalno. Više detalja sa sjednice Predsjedništva SDA bit će poznato po njenom okončanju.

(Global CIR)

Komentiraj