Erdogan zbog negativnih reakcija otkazao uvođenje policijskog sata

Turski predsjednik u petak je ukinuo mjeru policijskog sata koji je trebao biti uveden tokom vikenda kako bi se spriječilo širenje korona virusa, što je ranije najavio ministar unutarnjih poslova izazvavši time brojne reakcije javnosti.

Dvodnevni policijski sat trebao je stupiti na snagu u ponoć s petka na subotu u 15 gradova i provincija najteže pogođenih epidemijom, uključujući glavni grad Ankaru i finansijski centar Istanbul.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Turske navelo je kako će policijski sat nastupiti u Ankari, Istanbulu, Izmiru, Balikesiru, Bursi, Eskisehiur, Gaziantepu, Kayseriju, Kocaeliju, Konyi, Manisi, Sakaryi, Samsunu, Vanu i Zonguldaku, prenijela je agencija Anadolija.

“Komentari koje smo dobili od građana potaknuli su nas da tu odluku ponovo razmotrimo”, napisao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan u tvitu kojim je objavio povlačenje sporne uredbe, prenijela je Hina pisanje dpa.

Maske umjesto policijskog sata

Umjesto uvođenja policijskog sata Erdogan je sada građanima uputio preporuku da nose zaštitne maske i pridržavaju se fizičke distance

Uvođenje policijskog sata tokom vikenda koje je ministar unutarnjih poslova najavio u četvrtak iznenadilo je Turke koji su od početka ove sedmice funkcionirali u uvjetima popuštanja restriktivnih mjera.

Kafići, restorani, parkovi, bazeni i muzeji dobili su dopuštenje za nastavak rada nakon više od dva mjeseca a dopuštena je i djelimična obnova zračnog prometa unutar zemlje.

Erdogan je potvrdio kako vlada zapravo nije razmatrala ponovno uvođenje policijskog sata ali je bila prisiljena ponovo o tome razmisliti nakon što je broj novozaraženih na dnevnoj bazi narastao sa 700 na hiljadu.

“Nismo željeli da se nakon dva i po mjeseca sada kada je počela obnova normalnog života naši građani suočavaju s novim poteškoćama”, kazao je turski predsjednik pojašnjavajući kako je jedina namjera bila poduzeti mjere kojima bi se zaštitili ljudi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj