Hrvatski turizam na koljenima: “Laž je da turisti dolaze, nema žive duše”

Vlasnici smještaja u Splitu zabrinuti su sa razlogom. Iako je pandemija zaustavila protok turista, nije zaustavila plaćanje režija, a bez gostiju, preduzetnici se boje za opstanak svog biznisa.

“Bili smo otvoreni tokom epidemije, imali smo nekoliko ljudi. Neki već imaju radne vize, neki dozvolu boravka, trojica se ne mogu vratiti kući zbog zatvorenih granica… Prošle nedjelje došlo mi je troje Hrvata, ovih dana jedan od njih se vraća. Čak su bile dvije strankinje i jedna žena iz Crne Gore. I to je to”, rekla je Dora Mišurac, vlasnica dva splitska hostela za list Slobodna Dalmacija, dodavši da toliko gostiju ne može da pokrije ni režije, i da ne zna kako će da preživi sezonu.

 “Otkazano je sve što je bilo za kraj marta, cijeli april i maj. U junu, julu i avgustu je bilo nešto malo rezervacija. Trenutno smo još na zimskim cijenama od nekih deset eura za spavaonicu, 15-20 eura za privatnu sobu. Јoš nismo korigovali cijene za ljeto, ali koliko sam razgovarala s kolegama, mislim da ćemo ih sniziti za 10 do 15 odsto”,  navela je ona.

Neki vlasnici hostela uspjeli su, iz drugog, trećeg puta da snize cijene najma pa sada plaćaju 20 ili 30 odsto manje. Možda ima i srećnijih, s nižim cijenama, ali ja ih ne poznajem – navela je Antea Ćurin, vlasnica dva hostela u Splitu.

“Vlasnicima prostora možda treba vremena da shvate koliko je situacija grozna. Znam da ima dosta turističkih agencija po gradu, kojima su gazde prostora za 50 odsto smanjile cijene najma”, navela je Ćurin, ističući kako je neizmjerno nerviraju mediji sa “pumpanjem priča o dolasku gostiju u Hrvatsku”.

“Sve je to laž. Evo, ovih dana sam obišla Plitvice, Paklenicu, bila na Hvaru, sad sam u Komiži. Nigdje nema ljudi. Ali nema žive duše”, naglasila je ona.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj