NA DNEVNOM REDU PREKO 40 TAČAKA! Novalić predsjedava Vladom FBiH

U toku je prva sjednica Vlade Federacije Bosne i Hercegovine nakon što je Sud BiH izrekao mjere zabrane za premijera Fadila Novalića i svjedoke iz Vlade u predmetu koji se vodi zbog sporne nabavke respiratora.

Foto Arhiva

Na sjednici kojom predsjedava premijer Fadil Novalić, kako zabilježili mediji, nema vidljivih promjena u rasporedu sjedenja. U njegovoj neposrednoj blizini su i zamjenici premijera, ministrica finansija Jelka Milićević i ministar rada i socijalne politike Vesko Drljača. Na dnevnom redu sjednice je preko 40 tačaka.

Iako je ranije bilo najavljivano da premijer neće moći komunicirati sa svjedocima, ipak je Sud Bosne i Hercegovine donio odluku da se rad Vlade Federacije BiH može obavljati nesmetano, da premijer može komunicirati sa ministrima, ali i sa savjetnicom Editom Kalajdžić, sve dok to nema veze sa predmetom “Respiratori”.

Ranije je njegov advokat Vasvija Vidović kazala da će premijer moći vršiti svoju dužnost kako ne bi bio ugrožen rad Vlade Federacije BiH.

“Sud je naredio zabranu komuniciranja sa svjedocima Tužilaštva u vezi sa predmetom. Dakle, nije zabranio komunikaciju koja se ne tiče predmeta, drugim riječima, redovnih poslovnih aktivnosti. Ovo zato što Sud nije ni izrekao mjeru zabrane obavljanja službene dužnosti”, izjavila je Vidović.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj