ŠVEDSKA USKORO ODLUČUJE O ISTRAZI UBISTVA PREMIJERA OLOFA PALMEA! Taj zločin iz 1986. još nije rasvijetljen!

Švedsko pravosuđe u srijedu će objaviti hoće li prekinuti istragu o ubistvu premijera Olofa Palmea iz 1986., koje je još uvijek nerazjašnjeno, ili će nastaviti s njom.

30 anniversary of Olof Palme assassination

Palme, socijaldemokratski čelnik, ubijen je u središtu Stockholma 28. februara 1986., u dobi od 59 godina, dok se pješice vraćao kući iz kina zajedno sa suprugom, ali bez tjelesnih čuvara. Napadač se prikrao paru straga i pogodio Palmea u leđa iz vatrenog oružja, ostavivši ga na pločniku u krvi.

“Glavni tužitelj objavit će odluku i govoriti o istrazi”, objavilo je u petak tužiteljstvo.

Dosije od 250 metara popunjenih polica

Ubistvo Olofa Palmea do danas nije rasvijetljeno: hiljade ljudi je ispitano, deseci su rekli da su počinili taj zločin, a čitav dosje zauzima 250 metara polica.

Christer Pettersson, sitni kriminalac i narkoman, optužen je u julu 1989., nakon što ga je identificirala supruga Olofa Palemea, Lisbet. Težina njegovog svjedočenja bila je međutim slaba zbog uvjeta u kojem je davano, s puno neregularnosti. Nakon što je priznao ubistvo, Pettersson je povukao priznanje. Umro je 2004. a Lisbet 2018.

Kroz godine, sumnja za ubistvo padala je među ostalima na Radničku stranku Kurdistana i južnoafričke tajne službe, ali i na švedsku vojsku.

Svojevremeno je Magazin “Fokus”, poznat po dobrim kontaktima u njemačkim sigurnosnim službama, pisao da je Palmea ubila jugoslovenska tajna služba, te da je istovremeno planirala da krivicu svali na hrvatske desničare, koji su jugoslovenskom prosrpskom rukovodstvu bili trn u oku, i da ih na taj način diskredituje u očima svjetske javnosti.

Govorilo se da bi ubistvo švedskog premijera moglo biti i jugoslovenska osveta zbog ubistva jugoslovenskog ambasadora u Švedskoj Vladimira Rolovića.

Stručnjaci kažu da će istraga vjerojatno biti zatvorena jer su glavni osumnjičeni o kojima su pisali mediji posljednjih godina već svi mrtvi. Olof Palme bio je protiv rata u Vijetnamu, apartheida i nuklearne energije. Podržavao je komunističke režime na Kubi i u Nikaragvi.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj