U BiH 10 novozaraženih, žarište u Modriči i dalje s novim slučajevima

U protekla 24 sata u Bosni i Hercegovini je zabilježeno deset novih slučajeva zaraze koronavirusom od čega su četiri u Modriči koja je jedno od dva žarišta infekcije, dok u drugom žarištu Tešnju nema novozaraženih, podaci su zdravstvenih institucija u Sarajevu i Banjoj Luci objavljeni u petak. 

Svi novozaraženi s područja su sa područja entiteta Republike Srpske, a uz tri nova slučaja u Modriči, gdje je zaraza naglo izbila ranije ove sedmice u tvornici, tri nova slučaja potvrđena su u Banjoj Luci, a preostali su pojedinačni slučajevi u drugim gradovima.

Tvornica obuće “Alfa” iz Modriče, u kojoj je u četvrtak zaraza potvrđena kod 11 zaposlenih, ima ukupno 450 radnika. Tamo je proizvodnja obustavljena na dvije sedmice, a zaposleni i članovi njihovih obitelji su u samoizolaciji.

Modriča je sada s ukupno 60 slučajeva zaraze koronavirusom na desetom mjestu među gradovima u BiH po broju potvrđenih slučajeva.

U Tešnju, koji je postao novo žarište infekcije 21. maja, u petak prvi put nije bilo novozaraženih.

U tom je gradu, gdje je zaraza također izbila u tvornici, do sada bolest utvrđena kod 93 osobe. Svi su radnici tvornice “Koža-komerc” ili članovi njihovih porodica.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj