BIDEN OSIGURAO DEMOKRATSKU NOMINACIJU ZA PREDSJEDNIČKE IZBORE: Obećao da će za potpredsjednicu odabrati ženu!

Bivši potpredsjednik Joe Biden osigurao je u petak dovoljno delegata da postane kandidat Demokratske stranke na predsjedničkim izborima u novembru protiv republikanskog predsjednika Donalda Trampa.

Biden says Trump putting words in George Floyd's mouth is ...

“Čast je natjecati se zajedno s jednom od najdarovitijih skupina kandidata koje je Demokratska stranka dala – i s ponosom mogu reći da na izbore idemo kao ujedinjena stranka”, rekao je Biden u petak.

Biden je prešao granicu od 1.991 izaslanika potrebnih da osigura nominaciju. Tu je granicu prešao u petak kasno navečer pošto su primljeni rezultati iz sedam država i Districta Columbia s predizbora održanih ranije ove sedmice.

Njegova pobjeda uglavnom je simbolična jer je Biden jedini kandidat Demokratske stranke koji je ostao u utrci za nominaciju pošto se u aprilu povukao i posljednji pretendent, senator Bernie Sanders.

U  jednome trenutku za nominaciju se borilo čak 20 demokratskih pretnedenata, no odustajali su kako su njihovi izgledi blijedili.

Biden je veteran u svojoj stranci, desetljećima je bio senator i služio je kao potpredsjednika u dva mandata bivšeg predsjednika Baracka Obame. Biden je obećao da će za potpredsjednicu odabrati ženu, a velike izglede za to ima nekoliko afromaerikanki.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj