WASHINGTON SPREMAN ZA VELIKE PROTESTE: Organizatori najavljuju milion učesnika, sigurnosne službe očekuju oko 200 hiljada!

Glavni grad SAD-a još uvijek se sprema za do sada najveći najavljeni protest, a očekuje se da će hiljade ljudi marširati protiv policijske brutalnosti dok nacija i dalje oplakuje smrt Georgea Floyda.

trtrtr

Organizatori protesta ‘Black Lives Matter’ nadajuse da će privući milion učesnika. Vlasti su proširile ograđeni sigurnosni obod oko Bijele kuće, koji se sada prostire na periferiju parkovskog kompleksa poznatog kao Ellipse, u blizini Nacionalnog trgovačkog centra.

“Imamo puno javnih podataka koji sugeriraju da će ovaj protest možda biti jedan od najvećih koje smo imali u gradu”, izjavio je novinarima u četvrtak šef policijske uprave Peter Newsham, piše Fox News.

Ministar vojske Ryan McCarthy izjavio je u petak da lokalni dužnosnici procjenjuju da će se danas okupiti od 100.000 do 200.000 prosvjednika. Policija je u petak najavila da će dijelovi cesta biti zatvoreni kako bi se u subotu napravilo mjesta za demonstrante.

Više od 4500 vojnika Nacionalne garde i dalje je raspoređeno u Washingtonu, a razni savezni službenici za provođenje zakona također patroliraju gradom, ali gradonačelnik Muriel Bowser želi da sve osobe koje nisu pripadnici policije DC-a napuste Washington. Svih 900 vojnih policajaca aktivnih vojnih snaga dovedenih u baze oko Washingtona nakon građanskih nemira nakon Floydove smrti krenuli su kući, priopćilo je u petak Ministarstvo odbrane.

Bowser je rekla da je samo zatražila 100 vojnika Nacionalne garde da pruže podršku u zaštiti Bijele kuće, u ograničenoj ulozi i nenaoružani.

(Global CIR)

Objavljeno u:

Komentiraj