KAO DA IH JE BIRAO DRAGAN ČOVIĆ?! Večernjakov pečat: Političarem godine proglašen Zoran Tegeltija, nagradu za međupolitički dijalog dobio Fahrudin Radončić!

Prestižna manifestacija, ovogodišnji 19. po redu “Večernjakov pečat”, održava se istovremeno u nekoliko gradova u BiH i regionu. Posebni ocjenjivački sud sa šireg popisa izabrao je 150 kandidata iz svih sfera života koji su sa svojim djelovanjem obilježili proteklu godinu.

fdfdf

Među dobitnicima “Večernjakovog pečata” je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija kojem je uručena nagrada “Političar godine”.

“Savjet ministara shvatio sam kao mjesto kompromisa. Uspjeli smo dobiti prvi dio borbe za spašavanje života. Osigurali smo 750 miliona eura pomoći. Tako veliku pomoć BiH nikad nije dobila. Ono što nam sad predstoji, a to je borba protiv posljedica pandemije”, istakao je Tegeltija nakon što mu je predsjednik Akademije nauka i Umjetnosti RS Rajko kuzmanović uručio nagradu.

Odlučeno je da se u ovoj kategoriji dodijeli nagrada i za međupolitički dijalog. Nagradu je dobio Fahrudin Radončić, predsjednik Saveza za bolju budućnost. Priznanje mu je uručio Adnan Terzić, bivši predsjedavajući Savjeta ministara i aktuelni direktor Autocesta FBiH.

Radončić je podsjetio kako je važna suradnja i kako je to perspektiva koja je ključna što se pokazalo i u borbi protiv KOVID-19. 

Dobitnik za kategoriju “Humanista godine” je Damir Paradžik.

Bivši dobitnik u kategoriji za Osobu godine Husejn Smajić dodjelio je nagradu u kategoriji Poduhvat godine Jermonahu Teofilu, čuvaru čudotvorne ikone u Mostaru obnovljenom nakon 300 godina.

Drugu nagradu u toj kategoriji dodijelio je ministar saobraćaja i komunikacija Federacije BiH Denis Lasić. Nagradu je dobio Cai Lei, inžinjer iz Wuhana koji radi na izgradnji puteva. 

“Meni je čast da preuzmem ovu nagradu u ime svog oca”, kazala je kćerka Anđela Paradžik u njegovo ime. 

Večernjakov pečat za uspjeh godine dobila je Vesna Travljanin predsjednica Saveza opština i gradova. Priznanje joj je uručio mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić.

“Ova nagrada ne ide osobno meni, već svim načelnicima. Smatram da je lokalna uprava temelj svakog zdravog društva”, istakla je dobitnica.

Poznati pjevač Halid Bešlić dodijelio je nagradu Mehmedu Šabiću poznatom i pod nadimkom Meho Beton. On je u požaru pretrpio teške povrede, preživio 18 operacija pa potom istrčao maraton.

Poručio je djeci da ne odustaju i da ustraju.

U kategoriji Javna uprava “Večernjakov pečat” dobio je Senad Softić, guverner Centralne banke BiH. 

Teniser Ivan Dodig uručio je priznanje u kategoriji ‘Kultura i scena’ Goranu Bogdanu, popularnom glumcu.

“Velika mi je čast da sam ovdje dobio priznanje od mojih. Mislim da mi u BiH imamo toliko toga za dati, pogotovo u ovakvim vremenima. Najvažnije je ovo priznanje od kuće, još da me i moji pohvale”, kazao je poznati glumac. 

“Večernjakov pečat” dodjeljuje se u 15 kategorija, a glavna nagrada je ‘Osoba godine’. 

Zbog epidemije korona virusa ovogodišnje izdanje “Večernjakovog pečata” održava se u pomalo izmijenjenom formatu, bez prisustva publike.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj