Porodična manufaktura nepotizma (I)

U nedavnom intervjuu lider SDA Bakir Izetbegović podsjetio je javnost na dramatične događaje s početka maja 1992. godine, kada je njegov otac, tadašnji predsjednik Republike BiH bio kidnapovan na sarajevskom aerodromu. Izetbegović je kazao kako su tadašnji ministar policije Alija Delimustafić i bivši član Predsjedništva Fikret Abdić, planirali ‘ostaviti Aliju Izetbegovića’ u Lukavici. Izetbegović je u razgovoru naveo da tada nije vidio značajniju inicijativu Predsjedništva da se njegov otac, predsjednik suverene i nezavisne države,  oslobodi, pa je na koncu i sam bio primoran da se uključi u njegovo oslobađanje.

dsdsdsdsd

Događaji koji se odvijaju ovih dana, bilo kroz obavezne mjere karantina i socijalne distance uzrokovane pandemijom koronavirusa, bilo kroz različite političke ili korupcijske afere, uveliko podsjećaju na atmosferu s početka devedesetih godina. Naravno, ni danas ne nedostaje ‘Delimustafića i Abdića’ koji su spremni u televizijskom programu uživo ‘isporučiti’ svog predsjednika stranke, premijera ili drugog autoriteta neprijateljskoj strani, samo ako će to dovesti do zadovoljenja njihovih ličnih ambicija.

Tako se ovog vikenda javio federalni ministar policije u tehičkom mandatu, Aljoša, te u programu uživo ‘branio’ rahmetli predsjednika Aliju od njegovog sina Bakira, zatim je ‘branio’  Bakira od njegove supruge Sebije, da bi nakon toga stao u ‘odbranu’ predsjednika SDA i njegove supruge od šefa OSA-e, a na koncu se predstavio kao ‘zaštitnik’ Ustava i zakona, ‘braneći’ cijeli narod i cijelu zemlju od ‘kršitelja zakona’ iz SDA.

Kada treba reagovati kao pravnik, Aljoša se ponaša kao medicinska sestra, pa je tako na sjednici Vlade čiji su stenogrami završili u medijima kazao da se po potrebi može suspendovati i zakon. Ostaje pitanje da li Čampara i u periodu kada prestane snimanje sjednica praktikuje suspendovanje zakona, kada mu god zasmetaju.

Za ‘brižljivog Aljošu’ je prisustvo profesorice Sebije Izetbegović u organima stranke ‘teret’ za nju i predsjednika Izetbegovića. Pri tome zanemaruje činjenicu da je prof. dr. Sebija Izetbegović u jednoj maloj izbornoj jedinici, koja obuhvata tek dio KS i generalno je naklonjena građansko-lijevim strankama, dobila više glasova nego Čampara u izbornoj jedinici koja je obuhvatala cijeli kanton.

 Zašto Aljoša nikada ne pomisli da je ipak veliki ‘teret’ za stranku da bliski rođaci poput njega i Denisa Zvizdića obnašaju najznačajnije funkcije i u stranci i u vlasti na federalnom i na državnom nivou. Sjetimo se da je u prošlom mandatu Vijeća ministara predsjedavajući bio Aljošin bliski rođak Denis Zvizdić, koji je imao ambiciju da nakon toga bude član Predsjedništva, dok je istovremeno Aljoša bio na čelu federalnog MUP-a, a njegov brat sjedio u državnom tužilaštvu, u odjeljenju za terorizam. Danas Aljoša obnaša tri funkcije, ministra policije, kantonalnog zastupnika i delegata u Domu naroda Federalnog parlamenta.

Njegov rođak Zvizdić je više od godinu dana nakon izbora 2018. godine bio na čelu Vijeća ministara u tehničkom mandatu te ujedno na čelu novoizabranog Predstavničkog doma PSBiH, čime je postao fenomen na globalnom nivou, budući da je istovremeno bio na čelu zakonodavne i izvršne vlasti. Ako uzmemo u obzir da Dubravko Čampara, a to ovih dana tvrde brojni mediji, ima svoje prijatelje tužioce u državnom tužilaštvu, što znači da je njegov utjecaj mnogo veći od onog formalnog kao državnog tužioca, dolazimo do zaključka da se u rukama jedne porodice u BiH nalazi, ili se u jednom trenutku nalazila, cjelokupna izvršna, zakonodavna i sudska vlast te da je SDA talac ‘la familije’, za koju se, Aljoša, kako sam kaže, bori. Istovremeno je, cijelo to vrijeme, čitava mreža portala i drugih medija filovala javnost sa sadržajima koji su odgovarali ‘la familiji’.

Uz to Aljošina ruka u Skupštini KS je odlučujuća kada je u pitanju opstanak aktuelne većine, pa se može kazati da i Kanton Sarajevo zavisi od toga da li je Aljoša ustao na desnu ili lijevu nogu.

Kada pogledamo hronologiju političkih zbivanja posljednjih godina, vidjet ćemo da su osobe koje su javno iznosile pritužbe na rad OSA-e i njenog direktora bili Aleksandar Vučić, Milorad Dodik, Dragan Čović, Fahrudin Radončić, Nermin Nikšić, Elmedin Konaković i sl. Sada se toj plejadi pridružio i Aljoša.

Čampara je kazao kako se građani ne trebaju bojati udruženog antidržavnog  djelovanja Dodika i Čovića, jer kako kaže ‘bez Bošnjaka se u ovoj zemlji ne može donijeti nijedna odluka’. Ne vidi ništa loše u SBB-ovom napuštanju koalicije na državnom nivou, a minimizirao je i opasnost od ruskog utjecaja. Pravi show je počeo kada je spomenuta Vlada Federacije BiH. Ruku na srce, Aljoša je ‘branio’ i Novalića, navodeći da ‘premijer nije kriv, dok mu se drugačije ne dokaže’, istovremeno tvrdeći da jedva čeka formiranje nove Vlade FBiH, čime je faktički pokazao da je ipak na strani opozicije koja je na prošloj sjednici Federalnog parlamenta pokrenula zahtjev za smjenom premijera Fadila Novalića i njegove vlade.

Međutim, to nije sve. Otvoreno je pozvao na smjenu novoizabranog Kantonalnog odbora SDA zbog afere ‘Asim’, u čije je ‘razotkrivanje’, odnosno ‘snimanje’,  prema medijskim navodima i sam umiješan, naglašavajući da njemu pored trenutne četiri funkcije u stranci i na različitim nivoima vlasti, druge ne trebaju, ali se eto bori radi ‘mladih i sposobnih’ koji ne mogu da dođu do izražaja. Pa kako će doći pored uže i šire ‘la familije’ na potezu od Gacka do Stoca stacionirane u Sarajevu, a još svi se oni, na isti način kao i Aljoša,  bore protiv ‘nepotizma’. Aljoša je toliko ‘neambiciozan’ da mu je u jednom trenutku izletilo ‘pa bit će Bakir predsjednik još tri-četiri godine’.

Što se tiče snimka iz afere ‘Asim’, svi mi imamo mobitele i znamo kako ‘zvuči’  snimak snimljen mobilnim aparatom koji se nalazi u džepu jakne ili čak u ruci onoga koji snima.

Oduševljen evolucijom koju je prvi pendrek Federacije prošao u periodu između dva intervjua, voditelj i urednik Senad Hadžifejzović je u jednom trenutku kazao da ne diše slušajući Čamparu. Kazao mu je da ga je on (Hadžifejzović) već u prvom intervjuu oblikovao kao ‘lidera’. Na sličan način u istom dnevniku oblikovani su i drugi ‘lideri’: Šepić, Konaković, Efendić…

 Ali da se ovdje krije nešto mnogo dublje od puke ambicioznosti jedne osobe ili klana, otkriveno je na samom kraju emisije u kojoj je gostovao Čampara. Iako su to bolji poznavoci prilika na bh. političkoj sceni odavno znali, Aljoša je široj javnosti otkrio da je njegov otac, tada javni tužilac SR BiH, rekao ‘Ne’ Dušku Zgonjaninu kada je tajna policija istraživala Fikreta Abdića u aferi ‘Agrokomerc’ krajem osamdesetih godina…

(Nastavit će se…)

(Global CIR/Amel Jašarević)

Komentiraj