Svjetska banka: Svjetska privreda će pasti 5,2 posto u 2020.

Svjetska privredna aktivnost će pasti 5,2 posto ove godine, ocijenila je danas Svjetska banka u ažuriranoj prognozi, naglašavajući da je pandemija Covida-19 imala “brz i masivan” utjecaj uprkos finansijskoj pomoći bez presedana.

Radi se o “najduboljoj” recesiji od Drugog svjetskog rata, a za brojne zemlje koje su upale u recesiju ove godine to je najgora kriza u posljednjih 150 godina, navela je ta međunarodna institucija u ažuriranom izvještaju “Globalni ekonomski izgledi”, prenosi agencija France Press.

Svjetski privredni pad od 5,2 posto ove godine predstavlja najdublju recesiju od globalnlog privrednog pada 1945-1946 od 13,8 posto na kraju Drugog svjetskog rata.

Svjetska banka je navela da bi između 70 i 100 miliona ljudi moglo da zapadne u ekstremno siromaštvo.

Za sve zemlje prihod po glavi stanovnika će pasti u prosjeku za 6,2 posto, što je mnogo više nego pad od 2,9 posto za vrijeme finansijske recesije 2009. godine.

Svjetska banka je u januaru procijenila da će svjetska privreda ove godine zabilježiti skroman privredni rast od 2,5 posto, što znači da je sadašnja prognoza poslije pandemije za 7,7 procentnih poena lošija.

Za SAD Svjetska banka predviđa pad BDP-a ove godine od sedam posto, a zatim rast od 3,9 posto 2021. godine.

Za Kinu, drugu svjetsku privredu po veličini, predviđa se da će privredni rast usporiti na jedva primjetnih jedan posto, ali očekuje se oporavak od 6,9 posto u 2021. godini.

Za 19 zemalja eurozone očekuje se privredni pad od 9,1 posto ove godine i rast od četiri posto 2021.

Ekonomisti Svjetske banke upozorili su da su njihove prognoze zasnovane na pretpostavci da je najgori dio epidemije koronavirusa pri kraju i da će privrede da se oporave relativno brzo kako vlade budu počele ponovo da ih otvaraju, navodi agencija AP.

Ukoliko bude drugi talas virusa koji će poremetiti ekonomsku aktivnost kasnije ove godine onda će privredni rast ove godine pasti još više, a oporavak iduće godine će biti slabiji, naveli su analitičari Svjetske banke.

(Global CIR/Agencije)

Komentiraj